Schuld commissarissen Text Lite bevestigd

Het oordeel van de Ondernemingskamer van het Amsterdamse Hof dat bestuurders en commissarissen bij het omstreden beursfonds Text Lite zich hebben schuldig gemaakt aan wanbeleid, blijft in stand....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De Ondernemingskamer kwam destijds tot een vernietigend oordeel over de gang van zaken bij het in 1990 gefailleerde beursfonds. De commissarissen zouden directeuren Arie en Wim Hommel onvoldoende hebben gecontroleerd. De broers hadden daardoor ondermeer zonder een prospectus uit te brengen twee miljoen nieuwe aandelen kunnen plaatsen bij bevriende relaties, onder het mom van personeelsopties. Ook verwerkten zij een order van 9,9 miljoen gulden in de boeken, die nooit werd geëffectueerd. Na het faillissement restte een schuld van 30 miljoen gulden.

De oud-bestuurders stelden in hun cassatieverzoek dat de Ondernemingskamer niet bevoegd is om uitspraken te doen over individuele commissarissen.

De Hoge Raad heeft woensdag echter geoordeeld dat de Ondernemingskamer zijn boekje niet te buiten is gegaan. Op alle punten werden de vroegere Text Lite-bestuurders in het ongelijk gesteld. Alleen van de veroordeling in de proceskosten door het Hof zijn Salomonson, Smits en Wilmink nu af.

Mr. G. Hooft Graafland, die namens de Vereniging van Effectenbezitters VEB en 113 voormalige Text Lite-aandeelhouders optreedt, is verheugd over de uitspraak. 'De aansprakelijkheid van de commissarissen staat nu vast, de schade kan op hen verhaald worden.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden