Schuimpjestoetje
Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vanavond: schuimpjestoetje (nagerecht voor 4 personen).
Al dwarrelend over internet, zoekend naar stemadvies, kwam ik iets tegen. Iets zo uitermate cool en verrassend, dat ik de stemwijzers maar liet voor wat ze waren.
Het gaat om een plantaardige eiwitvervanger die we allemaal al jaren gewoon weggooien. Echt, u waarschijnlijk ook, zó, hups door de gootsteen. Wat u daar allemaal van had kunnen maken!
Chocolademousse, mayonaise, schuimpjes, geroosterde marshmallow, nougat, ijs, nou ja, veel dus. En al die jaren kieperde u dat weg? Wat is het dan? Aquafaba. Dat is het afgietwater van kikkererwten. Aqua = water, faba = boon. Het laat zich tot schuim kloppen als eiwit. En dan kun je er van alles mee doen. Geloof me, ik vond het net zo wonderlijk klinken als u. Dat moest ik proberen!
Het werkt, volgens internet, gekoeld het beste. Dus eet vanavond iets met kikkererwten en zet het afgietvocht alvast in de koelkast. Het is iets wispelturiger dan eiwitschuim, dus als u iemand wilt imponeren met dit schuimdessert, oefen dan eerst een keer.
Ingrediënten
Het vocht van 1 blik kikkererwten (à 400 g)
1 theel. azijn
1 snuf zout
150 g suiker
100 g vruchtenskyr (soort yoghurt uit IJsland)
100 g frambozen
100 g blauwe bessen
Extra: keukenmachine met gardes
Twee bakplaten
Bereiding
Doe het kikkerwtenvocht in de keukenmachine. Zet hem op de laagste stand en doe de azijn en het zout erbij. Voeg na 3 minuten lepel voor lepel de suiker toe, terwijl de machine lustig doorklopt. Zet de machine wat harder en laat nog 5 minuten kloppen. Het is nu een toegenomen hoeveelheid stijf schuim met fiere pieken. Niet? Klop nog even door.
Zet de oven op 100 graden. Leg bakpapier op een bakplaat en lepel er rondjes schuim op, ongeveer 8 centimeter doorsnede. Maak ze hoog: tijdens het bakken zakken ze wat in. Maak zoveel rondjes als op de plaat passen. Vul met de rest van het schuim de tweede bakplaat met rondjes: u weet nooit precies hoeveel er lukken. Zet de schuimpjes 1¿ tot 2 uur in oven. Zijn ze hard, zet dan de oven uit en laat ze in de oven afkoelen.
Neem vier borden en leg op elk een schuimrondje. Smeer er wat skyr op, stapel er fruit op, weer wat skyr en weer een schuimrondje. Meteen serveren, anders wordt het slap. Niet zeggen wat het is: niemand zal het verschil proeven. Het restant aquafaba kunt u kort onder een hete grill plaatsen: het smaakt als geroosterde marshmallows. Laat uw kinderen dat nog warm opeten.