Schuimdeken moet vlammenzee doven

De brand bij Chemie-Pack was woensdagavond nog altijd niet gedoofd. De oorzaak is onbekend.

AMSTERDAM - Met een enorme schuimdeken heeft de brandweer woensdagavond laat een ultieme poging gedaan om de vlammenzee bij Chemie-Pack in Moerdijk te temmen. Daarvoor werden zogenoemde crahstenders ingezet, ook wel blusreuzen geheten. Pas tegen een uur vannacht was de brand onder controle.


Burgemeester Wim Denie van Moerdijk waarschuwde bewoners van zijn gemeente en van de Hoeksche Waard, Alblasserwaard, Zwijndrechtse Waard en de omgeving Dordrecht gisteravond om half elf niet meer naar buiten te gaan. De schuimdeken heeft een enorme rookontwikkeling tot gevolg. 'Irritatie van ogen en huid kan het gevolg zijn als de roetdeeltjes neerdalen. Wie daar last van krijgt, moet zijn ogen spoelen met water en eventueel een nat washandje voor de mond houden bij klachten aan de luchtwegen.'


Woensdagavond laat verwachtte brandweercommandant Gert-Jan Verhoeven dat de schuimdeken afdoende zou zijn om verdere verspreiding van het vuur tegen te gaan. De brandweer heeft de hele avond met man en macht geknokt om te voorkomen dat het vuur zou overslaan naar de Afval Terminal Moerdijk (ATM). Bij ATM ligt onder meer olie opgeslagen en als dat in brand vliegt, zou de schade helemaal niet meer te overzien zijn.


De eerste metingen door het RIVM en de brandweer wijzen er niet op dat zich aan de grond gevaarlijke concentraties van giftige stoffen bevinden. Bewoners van de Hoeksche Waard en aan de zuidkant van Dordrecht kregen niettemin het advies binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden.


De brand bij Chemi-Pack begon rond half drie 's middags door een nog onbekende oorzaak. De brandweer kreeg het vuur de eerste uren geenszins onder controle. Heftige explosies schoten aan het eind van de middag enorme bollen vuur de hemel in.


Brandweerlieden moesten zich tijdelijk terugtrekken vanwege het gevaar. Niet veel later sloeg de brand over van het terrein van Chemie-Pack naar de aanpalende firma Wärtsilä, een producent van scheepsschroeven en -motoren.


Gisteravond leek het erop dat ook van dat bedrijf niets is overgebleven.


De enorme zwarte rookpluimen veroorzaakten woensdag veel overlast ten noorden van Moerdijk, in het zuiden van Zuid-Holland. De Milieudienst Rijnmond kreeg tientallen klachten van bewoners uit onder meer Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Ridderkerk over een stank van 'verbrand plastic' en een ziekenhuislucht.


De afrit van de snelweg richting het industrieterrein van Moerdijk werd 's middags al afgesloten voor alle verkeer. Op de A16 ontstonden lange files op de Moerdijkbrug door automobilisten die gas terug namen om naar de rook te kijken. Tegen tien uur gisteravond werden de A16 en A17 helemaal afgesloten. Eerder al was het treinverkeer tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe platgelegd vanwege de rookvorming. Ook was er vanaf het eind van de middag geen scheepvaart meer mogelijk over het Hollands Diep.


Het was woensdag nog compleet onduidelijk waardoor de brand is ontstaan. De Onderzoeksraad voor Veiligheid kondigde direct aan te gaan uitzoeken hoe het vuur is ontstaan en of crisisbestrijding goed is verlopen. De SP-fractie in de Tweede Kamer wil dat er ook wordt gekeken of de informatievoorziening goed is geweest.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden