Schuif niet alles op de school af

Brief van de dag

Juf Ank uit de serie De luizenmoeder: stof voor stekelig debat tussen ouders en leerkrachten. Beeld NPO

In het artikel van Kaya Bouma (Zaterdag, 3 februari) wordt de herkenbaarheid van De Luizenmoeder aangehaald. In deze serie komt een aantal heikele punten binnen het (basis)onderwijs naar voren.

Ouderparticipatie is voor een deel een noodzakelijk kwaad. De oorzaak ligt namelijk in een gebrek aan financiële middelen. Met de klas naar het zwembad op de fiets, bieb of crea: professionele begeleiding is er niet (en is niet te betalen), dus blijft alleen de ondersteuning van ouders over.

Ouders vertonen nogal eens hetzelfde gedrag als hun kinderen. Ook onder ouders komen jaloezie, pesterijen en (misplaatste) trots voor. Om niet iedere keer opnieuw in discussie te moeten gaan wordt er een beroep gedaan op protocollen. Als hulpmiddel tegen (te) opdringerige ouders.

Bij elk wissewasje mag de school het probleem oplossen. Wordt er te veel gepest? Worden kinderen te dik? Bewegen kinderen te weinig? School, doe er iets aan! Dat leidt tot protocollen, want daarmee kun je je als school 'verantwoorden'.

Maar iedere ouder vindt het logisch dat er voor zijn of haar prinsje of prinsesje een uitzondering wordt gemaakt.

En tot slot zetten ouders hun kind zodanig op een voetstuk dat ze vergeten dat school en ouders samen de opvoeding vormgeven. Als er iets niet goed gaat of als het kind zich niet goed gedraagt wordt de school ter verantwoording geroepen.

Het wordt tijd dat ouders ook gaan inzien dat het gedrag dat een kind vertoont, naast karakter en persoonlijkheid, ook een duidelijk opvoedkundig element in zich draagt.

Jan Glorie, Docent VSO cluster 4
Irene Engelbertink, Leraar basisonderwijs

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.