schuddebuikjes

Een complottheorie, een functioneringsgesprek, een natuurfilm en een beschuitfabrikant.

PAUL ONKENHOUT

Aan het eind van een lang interview in Vrij Nederland met Yoeri Albrecht, directeur van het Amsterdamse debatcentrum De Balie en voorzitter van de vereniging Veronica, belandt de lezer in een heftige complottheorie. Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, werd 'misschien' gestuurd door de politie of de inlichtingendienst.

Op de vraag of Mohammed B. is ingezet 'om af te komen van Theo van Gogh', antwoordt Albrecht: 'Dat wil ik niet meteen beweren, maar er zijn wel zeer veel onbeantwoorde vragen en er werd overduidelijk gelogen.'

Albrecht was bevriend met Van Gogh. Als redacteur van VN stelde hij voor alle onduidelijkheden rondom de moord te onderzoeken. Volgens Albrecht werd dat verboden door de toenmalige hoofdredacteur. Gerard van Westerloo, die eerder dit jaar overleed, zou dit hebben gedaan om het Amsterdamse stadsbestuur te beschermen. 'Mensen lopen om waarheden heen', is de kop boven het interview.

Elders voert Ko Colijn van VN een 'functioneringsgesprek' met Barack Obama. Het eindcijfer is een 6,5. Dat valt mee. Het hoogste cijfer scoort Obama op het onderdeel 'Bin Laden', een 9, het laagste (5,5) met 'Iran-Israël.' Voor het tegengeluid is er Elsevier. 'Onvoldoende voor Obama', concludeert Arend Jan Boekestijn in zijn column over de buitenlandse politiek van de president.

De Groene Amsterdammer staat barstensvol verhalen over politiek en economie en heeft als enige weekblad een necrologie van schrijver Bernlef. Origineel is het (vertaalde) verhaal over de kunstroof in Rotterdam. De schrijver, Morgan Meis, gaat te werk als een detective en suggereert dat de roof het werk is van een 'schurkachtige verzamelaar van de symbolisten.'

Op de brievenpagina komt De Groene terug op de aanval van Geert Mak op NRC Handelsblad. Lezer 1: 'Het prettige is dat ik nu ontdek in het geheel niet alleen te staan.' Lezer 2: 'Maks cri de coeur bulkt van verontwaardigd misprijzen, en dat lijkt verdacht veel op het gejeremieer van de stuurman die aan wal is gestuurd.'

Aansluitend vat De Groene de delen 2 (de open brief van NRC-hoofdredacteur Vandermeersch) en 3 (de reactie van Geert Mak) samen. Het is een kleine wereld, want Mak komen we ook in Vrij Nederland tegen, in zijn hoedanigheid van reiziger door Amerika. Hij doorkruiste het land en schreef er een boek over.

Een interview met een andere schrijver, Thomas Rosenboom, spreekt meer tot de verbeelding. De interviewster, Carolina Lo Galbo, vergezelde Rosenboom tijdens de wandeling door Amsterdam die hij al zeventien jaar dagelijks maakt. 'Een natuurfilm over de menselijke soort', noemt hij het.

Elsevier moppert op het regeerakkoord - de VVD heeft zich door de PvdA laten inpakken - en meldt in een zuur stukje het gejubel over Lodewijk Asscher 'voorbarig' te vinden. In het hart van het blad worden 93 Nederlandse ziekenhuizen beoordeeld, in een omvangrijk jaarlijks onderzoek.

Een verhaal over beschuitfabrikant Bolletje is somber van toon. Het gaat niet goed met de Twentse beschuitfabrikant. In de sectoren koekjes en roggebrood is flink wat marktaandeel verloren. Het wordt niet gecompenseerd door succesvolle nieuwe producten, zoals Schuddebuikjes en Nijntje Babybiscuit.

Nog een leuk weetje tot slot: Bolletje heet Bolletje omdat beschuit wordt gemaakt van bolletjes deeg die worden gebakken. Paul Onkenhout

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden