Schubert, Mis in As

Een van de fraaiste opnamen van het oudemuziekfront van de laatste tijd komt van Philippe Herreweghe, die zich met het Berlijnse RIAS Kammerchor, solisten en het Orchestre des Champs Elysées heeft toegelegd op Schuberts Mis in As....

Roland de Beer

Schubert heeft er lang aan gewerkt, bracht na de voltooiing in 1822 nog allerlei veranderingen aan, en lapte er alle regels van het toenmalige kerkcomponeren mee aan zijn laars. Hij moet het stuk hebben beschouwd als een persoonlijk statement, dat buiten de liturgie stond. Uit het Credo schrapte hij de passage over het geloof in de 'heilige katholieke apostolische kerk'.

Kleine correctie: de term interessant doet Schuberts Mis in As tekort. Het stuk is van een fascinerende rijkdom, bewijst Herreweghe, die een zintuig heeft voor alles wat zweemt naar verinnerlijking en gereserveerde devotie. Het theatrale element wordt niet geschuwd, maar bij de Schubert van Herreweghe staan effecten nooit op zichzelf. Trompetten en trombones zijn kleurtjes op het grote palet, net als de loepzuiver zingende vocalisten, of de pizzicati in het vederlichte Benedictus.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden