Schrootpremie moet autobranche redden

De autoverkopen in Nederland zakken steeds verder in. In februari werden ruim 31 procent minder auto’s verkocht dan een jaar geleden. De BOVAG gaat er nu vanuit dat het kabinet zo snel mogelijk een schrootpremie invoert.

Van onze verslaggever Michiel Haighton

De cijfers staan in schril contrast met Duitsland. De autoverkopen daar zijn ondanks de recessie in februari met 21 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2008. De sterke stijging is te danken aan de zogenoemde ‘sloopregeling’ die de overheid begin dit jaar heeft ingevoerd.

Duitse automobilisten krijgen van de overheid een bonus van 2.500 euro als zij hun auto – die minimaal negen jaar of ouder moet zijn – inleveren voor een nieuw, energiezuiniger model. Goed voor de verkoop, én voor het milieu. In totaal werden afgelopen maand in Duitsland 278 duizend auto’s geregistreerd. Het gaat om het sterkste verkoopcijfer in tien jaar.

In Nederland wordt mogelijk ook een schrootpremie ingevoerd. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich hier al voorstander van verklaard. Het kabinet bekijkt nog of de premie een maatregel is waarmee de economie uit het slop kan worden getrokken.

Vol vertrouwen
De BOVAG is vol vertouwen dat de regeling wordt ingevoerd. ‘We hebben samen met ambtenaren van het ministerie van VROM al een plan uitgedokterd’, zegt Bovag-directeur Koos Burgman. De precieze invulling is nog niet bekend. ‘Dat hangt er vanaf hoeveel geld de overheid beschikbaar wil stellen’, aldus Burgman, die rekening houdt met 150 miljoen euro. Zelf investeert de branche 30 miljoen euro.

Volgens de Bovag zal de slooppremie tussen de 750 en 1.500 euro bedragen en gaat het om een tijdelijke regeling. Om voor de premie in aanmerking te komen moet de inruilauto tien tot vijftien jaar of ouder zijn. ‘Zo’n auto heeft dan bijna geen economische waarde meer, hooguit een paar honderd euro. Een premie van 750 euro of meer kan dan een motivatie zijn om de aanschaf van een nieuwe auto te vervroegen.’

De premie wordt ook uitbetaald als een jonge tweedehands auto wordt aangeschaft. Deze moet dan wel schoner zijn dan de auto die wordt ingeruild.

Direct gesloopt
De Bovag en RAI vereniging verwachten dat door de maatregel mogelijk circa 50 duizend automobilisten eerder dan gepland een nieuwe auto of tweedehands auto gaan kopen. Auto’s die worden ingeruild worden direct gesloopt en mogen niet aan bijvoorbeeld het buitenland worden doorverkocht.

Bert van Wee, hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft, vindt een sloopregeling niet verstandig. ‘Wij hebben geen grote auto-industrie zoals Duitsland en Frankrijk. Voor auto-importeurs is de daling natuurlijk erg vervelend, maar voor garages is het juist winst. Als auto’s langer blijven rijden, levert dat extra omzet op voor de werkplaats’, aldus Van Wee.

De elektrische auto van Opel, de Ampera (EPA) Beeld
De elektrische auto van Opel, de Ampera (EPA)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden