Schröder wenst Duitse rente nu ook lager

Bondskanselier Schröder heeft de Duitse Bundesbank gevraagd om een ruimere opvatting van haar taak. De centrale bank moet begrijpen dat zij niet alleen verantwoordeljkheid draagt voor de stabiliteit van het geld maar ook voor de economische groei....

ANDRE ROELOFS

Van onze correspondent

Andre Roelofs

BONN

In een toespraak tot het congres van de vakbond in de sector mijnen, chemie en energie sloot Schröder zich daarmee in behoedzame bewoordingen aan bij zijn minister van financiën, Oskar Lafontaine. Deze baarde de afgelopen week veel opzien met heftige aanvallen op de leiding van de Bundesbank.

Schröder gaf te kennen dat ook hij een renteverlaging wenst, maar herhaalde dat een openbare woordenstrijd met de Bundesbank ongewenst is en dat de onafhankelijkheid van de bank moet worden gerespecteerd.

Volgens experts is een Duitse renteverlaging - die de economische groei een duwtje in de rug moet geven - lastig. De Duitse (en Nederlandse) officiële rente is al laag en voor de komst van de euro op 1 januari moeten Spanje en enkele andere landen hun rentes nog verlagen om op het Duitse niveau te komen. Als de Bundesbank haar rente verlaagt, wordt de afstand die deze landen moeten overbruggen nog groter.

Anderzijds is het vaststellen van de rentetarieven na 1 januari niet meer de taak van de Bundesbank maar, eurowijd, van de Europese Centrale Bank onder leiding van de Nederlander Wim Duisenberg. Als de Duitsers alsnog een eigen renteverlaging willen doorvoeren, moet dat dus op korte termijn gebeuren. Een bijkomend effect zal waarschijnlijk zijn dat de euro iets minder duur wordt in vergelijking met de dollar.

Waarnemers in Bonn brengen de recente conflicten met de Bundesbank in verband met de opvolging van de huidige president van de Bundesbank, Hans Tietmeyer, die volgend jaar aftreedt. Tietmeyer is een CDU-er die een van de steunpilaren van Kohl was. Schröder en Lafontaine zouden een meer SPD-gezinde bankier tot president willen benoemen. Bij voorkeur iemand die een wat soepeler geldpolitiek voert.

Gezien het gewicht van Duitsland bestaat er internationaal uiteraard grote belangstelling voor de ontwikkeling van het Duitse financiële beleid. Uit een interview in Die Welt am Sonntag met Schröders vertrouweling Bodo Hombach blijkt dat Schröder bezig is in zijn kanselarij een eigen financieel-economische afdeling op te bouwen. Hiervoor is met name professor Gretschmann aangetrokken, die verbonden is aan de universiteiten van Aken en Maastricht.

Schröder bezoekt vandaag Groot-Brittannië en woensdag Nederland. In Londen ontmoet hij Blair, daarna houdt hij in Birmingham een rede voor de Britse industriëlen. Van Engelse kant wordt van dit bezoek een versterking van de Brits-Duitse samenwerking verwacht.

In een artikel in de Duitse pers aan de vooravond van Schröders bezoek legt Tony Blair de nadruk op de grote gelijkenis tussen zijn eigen 'Derde Weg' en Schröders ideeën over het 'Nieuwe Midden'. Beide staan voor een moderne sociaal-democratie die ondernemingslust combineert met sociale rechtvaardigheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden