Schröder voor onafhankelijke centrale bank

De nieuwe Duitse regering zal de onafhankelijkheid van de Bundesbank en de Europese Centrale Bank verdedigen. Met deze uitspraak distantieerde bondskanselier Gerhard Schröder zich gisteren van het polariserende optreden van zijn minister van Financiën, Oskar Lafontaine, jegens beide banken....

Van onze verslaggever

André Roelofs

BONN

Bondskanselier Schröder beoogde gisteren in de eerste regeringsverklaring van zijn rood-groene coalitie, na de nogal verwarrende start van de nieuwe coalitie, vooral zijn persoonlijke stempel op het werk van de nieuwe regering te zetten. Hij herhaalde gisteren in zijn eerste regeringsverklaring dat er geen linkse en geen rechtse economische politiek bestaat, maar slechts een moderne politiek die resultaten brengt.

De bondskanselier stelt een 'Republiek van het Nieuwe Midden' in het vooruitzicht, een republiek met Berlijn als hoofdstad, gedragen door een nieuwe generatie die de Tweede Wereldoorlog niet zelf heeft meegemaakt, maar zich zijn historische verantwoordelijkheid bewust is.

Voor de korte termijn kondigde Schröder een bescheiden belastingverlaging aan alsmede een ecotax, een program om 100 duizend jongeren een opleiding en een baan te verschaffen en een pakket maatregelen ter verbetering van de positie van buitenshuis werkende vrouwen.

Voorts komt er een wet die het Duitse staatsburgerschap mogelijk maakt van enkele miljoenen buitenlanders die al zeer lang in Duitsland wonen en voor een groot deel daar ook zijn geboren. Ook een dubbele nationaliteit wordt mogelijk.

Schröder benadrukte dat Duitsland onder de nieuwe regering en ook na de verhuizing naar Berlijn een betrouwbare partner blijft. 'Wij zijn democraten en Europeanen - niet omdat wij dat moeten, maar omdat wij dat willen.'

Opvallend waren de bijna zelfkritische passages die de nieuwe kanselier aan de vriendschap met de Verenigde Staten wijdde. Aan Amerika danken wij de vrede en onze vrijheid, aldus Schröder, die ooit als voorzitter van de Jonge Socialisten deelnam aan demonstraties tegen de stationering van nieuwe Amerikaanse raketten in Europa.

Schröder wilde niet verhelen dat velen die thans in de Bondsdag en in de regering zitten, het in het verleden niet altijd eens waren met wat de Amerikanen deden en voorstelden. Vooral niet in de tijd van de verscherpte wapenwedloop met het Oosten.

Maar deze generatie werd ook gevormd door het optreden van president Kennedy, die in West-Berlijn uitriep 'Ich bin ein Berliner.' Schrijvers hebben deze generatie beschreven als de 'kinderen van de Amerikaanse bezettingszone'. 'Uit de kritische distantie van de kinderen groeide de verbondenheid van volwassenen. De vriendschap met Amerika werd deze generatie niet afgedwongen, zij werd haar door de Amerikaanse democratie en cultuur aangeboden', aldus Schröder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden