Schröder steunt Turks EU-streven

Bondskanselier Schröder heeft dinsdag tijdens een ontmoeting met de Turkse premier Erdogan in Berlijn duidelijke steun uitgesproken voor het Turkse streven naar een EU-lidmaatschap....

Van onze correspondent Philippe Remarque

Schröder zei dat de CDU/CSU de kwestie gebruikte voor 'goedkoop campagne-lawaai'. 'De verwachtingen die zijn gewekt kunnen en mogen niet worden teleurgesteld - dat is in het geopolitieke belang van Europa en Duitsland.'

Hij prees de recente Turkse hervormingen. Onder Erdogan vervult Turkije in hoog tempo de voorwaarden die de EU heeft gesteld voor het begin van toetredingsgesprekken: de Koerdische taal krijgt meer ruimte en de macht van de strijdkrachten wordt ingeperkt.

'Wij vinden dat Europa een gemeenschap van waarden is', zei Erdogan in Berlijn. 'We moeten tonen dat er geen oorlog tussen de culturen is in Europa.' Hij bedankte Schröder voor de steun en betreurde de verscherpte binnenlandse discussie in Duitsland. Erdogan vroeg Duitsland uitdrukkelijk om Turkije wapens te verkopen. Dat was vroeger taboe voor de rood-groene regering. Maar de SPD-politici zien weinig bezwaar meer. Turkije heeft belangstelling voor de tweedehands Leopard-tanks van het leger.

De Turkse hervormingen zijn verontrustend voor tegenstanders van een Turks EU-lidmaatschap, die hadden gehoopt op een langdurig uitstel van toetredingsgesprekken. Maar de Duitse christen-democraten blijven hun traditie trouw en keren zich tegen toetreding van Turkije, ook al worden ze door een Groene politica beticht van 'racisme'.

De Beierse leider Edmund Stoiber zei dinsdag dat de EU 'ergens haar geografische grenzen moet trekken'. Het gematigde CDU-bondsdaglid Wolfgang Bosbach legde uit dat het niet alleen om het verschil in cultuur gaat. Een toetreding zou te veel vergen van het Europese opnamevermogen.

De officiële werkloosheid bedraagt in Turkije 20 procent en de economische kracht ligt slechts op eenvijfde van het Europese gemiddelde, zei Bosbach. Binnen een paar jaar zou Turkije met 90 miljoen inwoners de grootste EU-bevolking vormen, wat gezien de vrijheid van vestiging een probleem is, aldus Bosbach.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden