Schröder lijdt zwaar verlies in twee deelstaten

De Duitse sociaal-democraten hebben zondag een zware verkiezingsnederlaag geleden in twee traditioneel rode bolwerken. In de deelstaat Saarland verloor de SPD de macht, in Brandenburg de absolute meerderheid....

Van onze correspondent Philippe Remarque

SPD-bondskanselier Schröder gaf toe dat het verlies te wijten is aan zijn bezuinigingskoers. Maar hij is niet van plan daarvan af te wijken. 'Wie moeilijke beslissingen moet nemen, kan niet in eerste instantie op populariteit rekenen', zei hij zondagavond in de partijcentrale in Berlijn. De kanselier is naar eigen zeggen teleurgesteld, maar vol strijdlust.

'Wij hebben een ongewoon ambitieus en hard saneringsprogramma moeten doorvoeren, dat niet op toestemming van de kiezers is gestuit. Maar we zullen het doorzetten.' Voor de sanering van de staatsfinanciën is 'geen, maar dan ook geen enkel alternatief'.

In de bondsraad, de deelstatenkamer van het Duitse parlement, zal Schröder na de nederlaag harder moeten onderhandelen om een meerderheid te krijgen voor zijn hervormingsprogramma. Deze herfst volgen nog meer regionale verkiezingen, die volgens de peilingen ook slecht voor de SPD zullen uitvallen.

Schröder veroordeelde de vele protesten binnen de partij tegen zijn koers. De twee verliezende SPD-lijsttrekkers probeerden ten koste van de kanselier hun nederlaag tegen te gaan. Volgens Schröder kan alleen een partij die met één stem spreekt, succesvol zijn in moeilijke tijden.

De SPD is echter zwaar verdeeld over het bezuinigingsbeleid. Schröder is bezig vertrouwelingen in de partijleiding te benoemen. Zondagmiddag besloot het partijbestuur dat een van hen, minister van Verkeer Franz Müntefering, de nieuwe centrale post van secretaris-generaal gaat bekleden. Hij gaf eerder leiding aan de succesvolle campagne voor de bondsdagverkiezingen.

In de kleine deelstaat Saarland verloor de SPD voor het eerst in zestien jaar de macht. CDU-lijsttrekker Peter Müller versloeg na een nek-aan-nek race de zittende minister-president Reinhard Klimmt. De CDU kreeg volgens de prognoses 45,5 procent van de stemmen, de SPD 44,4. De kleinere partijen haalden de kiesdrempel van 5 procent niet.

In Brandenburg, de deelstaat om Berlijn, viel de SPD van 54,1 naar 39,5 procent. Minister-president Manfred Stolpe moet een coalitie vormen. Hij is aangewezen op de CDU, die van 18,7 naar 26,4 steeg, of de ex-communistische PDS, die derde werd met 24 procent. Hoewel de meeste kiezers een 'grote coalitie' van SPD en CDU prefereren, zei Stolpe met beide partijen te zullen onderhandelen.

Tot afschuw van de gevestigde politici is de extreem-rechtse partij Deutsche Volksunion er in Brandenburg in geslaagd de 5 procentsdrempel te passeren. Met 5,3 procent van de stemmen krijgen vijf afgevaardigden van de protestpartij een zetel in het parlement. De DVU wordt vanuit München geleid en gefinancierd door de miljonair Gerhard Frey. Hij heeft in Brandenburg opnieuw succes gehad met simpele, veelal tegen buitenlanders gerichte leuzen.

Schröder verzekerde zondagavond dat de partij 'geen reële kans krijgt invloed op de politiek uit te oefenen', maar hij vindt de uitslag slecht voor het internationale aanzien van Duitsland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden