‘Schröder is mislukte ex-bondskanselier’

Over de plaats van Gerhard Schröder in de geschiedenis van de Bondsrepubliek zullen historici ooit een bezadigd oordeel vellen. Als ex-bondskanselier is hij echter een mislukking – daarover lijken de Duitsers het nu al met elkaar eens te zijn....

Van onze correspondent Sander van Walsum

En die NV legt zich uitsluitend toe op de verzilvering van zijn kanseliersbonus. Gerhard Schröder treedt op als belangrijkste spreker voor captains of industry en jubilerende hedgefunds. En hij grossiert in lucratieve commissariaten. Het meest omstreden is de relatie die hij – kort na zijn aflossing door Angela Merkel – is aangegaan met een dochteronderneming van het Russische energieconcern Gazprom.

Met deze regeling wekte hij twijfel aan zijn integriteit en politieke beoordelingsvermogen. ‘Natuurlijk gun ik ook Gerhard Schröder elke roebel’, zei FDP-leider Guido Westerwelle hier onlangs over in de Bunte Illustrierte. ‘Maar ik vind het wat problematisch dat hij als bondskanselier een contract heeft gesloten met een bedrijf waarbij hij later in dienst is getreden.’

Het was al veel vaker gezegd en geschreven. Op een veel explicietere manier. Maar van Westerwelle pikte Schröder het niet. Een dure advocaat heeft de FDP-leider nu gelast zich van de gewraakte uitspraken te distantiëren.

Deze reactie heeft veel bevreemding gewekt. In de eerste plaats vanwege de timing: ze volgt bijna drie weken op de publicatie van het interview met Westerwelle. Mogelijk hangt de trage respons samen met het feit dat Schröder geen kennis meer wenst te nemen van ‘de rommel die over mij wordt geschreven’.

Maar het voorval maakt vooral duidelijk dat Schröder in de vier maanden sinds zijn aftreden vervreemd is geraakt van de mores van een parlementaire democratie. Hij acht zich niet langer gebonden aan de politieke spelregels, hij meent niemand nog verantwoording verschuldigd te zijn, en hij gooit zijn eigen reputatie te grabbel.

‘Schröder heeft de waardigheid van het kanselierschap afgelegd’, meent der Spiegel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden