Schröder en Merkel bereid tot coalitie

CDU-leider Merkel en bondskanselier Schröder gaan er na hun tweede gesprek sinds de Bondsdagverkiezingen van uit dat Duitsland binnenkort door een 'grote coalitie' wordt geregeerd....

Van onze correspondent Sander van Walsum

Het gesprek woensdag moest de programmatische overeenkomsten tussenCDU/CSU en SPD boven water krijgen. De vraag welke partij de volgendebondskanselier mag leveren, stond niet op de agenda.

De deelnemers prezen na afloop het 'vruchtbare' en 'opbouwende' karaktervan de gedachtewisseling. Merkel sprak er haar vreugde over uit dat desfeer niet was vergiftigd door de recente partijpolitieke strijd. Volgendeweek woensdag zullen de gesprekken - die nog steeds een 'oriënterendkarakter' hebben - worden voortgezet.

De Duitsers blijven intussen hevig speculeren over de identiteit van devolgende bondskanselier, en over eventuele concessies die decoalitiepartners zullen doen. Volgens een hardnekkig gerucht zal zowelGerhard Schröder als Angela Merkel als partijleider terugtreden om devorming van de grote coalitie niet met hun rivaliteit te belasten.

In dat geval zou de nieuwe regering kunnen worden aangevoerd doorCDU-veteraan Wolfgang Schäuble of door CSU-leider Edmund Stoiber (die alheeft aangekondigd het premierschap in Beieren te zullen verruilen vooreen nader te bepalen functie in Berlijn). Als tegemoetkoming aan de SPD zouCDU/CSU bereid zijn af te zien van het voorzitterschap van de Bondsdag, dathaar als grootste fractie toekomt.

Geen enkel scenario voorziet nog in het aanblijven van Gerhard Schröderals bondskanselier. Volgens een van zijn ministers 'is dit weliswaar nogonze inzet, maar niet de voorwaarde voor een akkoord'. Er wordt rekeningmee gehouden dat Schröder zijn aftreden aankondigt na de verkiezingen inDresden, komende zondag. In verband met het overlijden van eenNPD-kandidaat moesten de verkiezingen daar worden uitgesteld. Op deverhoudingen in de Bondsdag zal deze stemming geen wezenlijke invloed meerhebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden