Schröder en Bush leggen ruzie bij

Bondskanselier Gerhard Schröder en president George Bush hebben de strijdbijl begraven. Schröder: 'De betrekkingen zijn goed.' Bush: 'We hebben verschillen - vanuit het verleden.'

Van onze correspondent

Gisteren ontmoetten de Duitse en Amerikaanse leider elkaar in Washington, waar Schröder twee jaar niet was geweest. De spanningen tussen beiden waren hoog opgelopen en hadden een persoonlijk karakter gekregen toen Schröder en zijn minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer zich in krachtige bewoordingen tegen de Amerikaans-Britse oorlog in Irak hadden gekeerd.

'Er is niets mis met vrienden die verschillen van mening hebben', zei president Bush na afloop van een bespreking met Schröder op het Witte Huis. De mannen zaten naast elkaar in de werkkamer van de president, de Oval Office, en lieten brede glimlachen zien. Bush: 'We hebben afgesproken dat we de verschillen achter ons laten en dat we verder moeten.' Schröder: 'Over het verleden spraken we niet.'

Via de NAVO zijn Duitse troepen gelegerd in Afghanistan. Voor de VS is het van groot belang dat Duitsland zijn bijdrage blijft leveren. Bush prees Schröder nadrukkelijk voor de Duitse aanwezigheid in Afghanistan.

Duitsland blijft weigeren troepen naar Irak te sturen, maar de bondskanselier maakte vrijdag wel duidelijk dat op een of andere wijze Duitsland betrokken zal zijn bij de stabilisatie van Irak. Schröder: 'Het is voor beide landen van groot belang dat zich een stabiele democratie ontwikkelt in Irak.'

Schröder kwam naar Washington met overwegend economische zorgen. Donderdag had hij in een redevoering in Chicago gewaarschuwd voor ernstige scheefgroei in de wereldhandel als de dollar en euro verder uit elkaar groeien. Hij liet weten dat hij vindt dat de Verenigde Staten hun verantwoordelijkheid moeten nemen. 'Het slaat nergens op', zei hij in Chicago over de ongeremde waardedaling van de dollar.

Het leek er vrijdagmiddag niet op dat Schröder veel was opgeschoten. Na afloop van hun ontmoeting maakte Schröder noch Bush een opmerking over het onderwerp. Later zei Scott McLellan, de officiële woordvoerder van het Witte Huis, dat de twee een discussie hadden gevoerd over de dollar en dat 'de president het Amerikaanse standpunt had toegelicht'.

Dat standpunt is officieel dat de Amerikaanse regering een sterke dollar toejuicht. Maar vanwege het grote tekort op de handelsbalans komt het Amerika goed uit dat de dollar goedkoop is en de export daardoor een impuls krijgt. De euro is in een paar jaar met ruim vijftig procent in waarde gestegen ten opzichte van de dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden