Schröder: elk EU-lid een eurocommissaris

Duitsland is bereid te accepteren dat straks alle 25 EU-lidstaten voor een aantal jaren een commissaris krijgen in de Europese Commissie....

ANP

Schröder zei dat donderdag tijdens een lezing aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit.

Fungerend voorzitter Ierland van de Europese Unie maakt zich er momenteel sterk voor om met een roulerende commissaris de EU-landen weer bij elkaar te brengen in de discussie over een nieuwe grondwet. Schröder zei te hopen dat nog tijdens het Ierse voorzitterschap, tot 1 juli van dit jaar, een akkoord wordt bereikt over de grondwet.

Het rouleren van eurocommissarissen zou volgens Schröder onafhankelijk van de grootte van de lidstaten moeten plaatsvinden. Wel benadrukte hij in Rotterdam dat de Europese Commissie 'tot handelen in staat moet blijven' en niet onbeperkt kan blijven groeien. 'Dat zou de Commissie alleen maar verzwakken.' Op 1 mei treden tien nieuwe lidstaten toe tot de Europese Unie van nu vijftien lidstaten.

Schröder besprak donderdagavond in Den Haag in een gesprek met premier Balkenende ook het probleem van het terrorisme. Dat Nederland en Duitsland zich anders hebben opgesteld tegenover de oorlog in Irak betekent volgens Schröder niet dat beide landen nu niet gemeenschappelijk kunnen optreden tegen terrorisme.

Hij zei ook de strijd niet alleen te willen voeren met militairen en politie, maar ook door het 'bestrijden van nood en armoede' en met 'de middelen van de diplomatie'. Schröder zei dit nadat Balkenende woensdag in de Tweede Kamer in aanvaring was gekomen met VVD-fractieleider Van Aartsen. Van Aartsen verweet het kabinet terroristische aanslagen te vergoelijken met een verwijzing naar de armoede in de Derde Wereld.

Volgens Schröder is er 'geen direct verband' tussen terrorisme en armoede. Het terrorisme is religieus geïnspireerd. Maar armoede en onderontwikkeling kunnen een voedingsbodem zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden