Schrikbarend drugsgebruik jongeren Steenwijk

STEENWIJK (ANP) - De politie in Steenwijk noemt het harddrugsgebruik onder jongeren in die Overijsselse plaats en de omgeving ervan ,,schrikbarend''. De aanleiding zijn de resultaten van een rechercheonderzoek van drie maanden naar harddrugsgebruik onder jongeren, die de politie dinsdag bekendmaakte.

De politie arresteerde vier drugsdealers tussen 19 en 21 jaar en verhoorde 38 gebruikers tussen 15 en 25 jaar uit Steenwijk en omgeving. Het onderzoek begon in december 2005, nadat agenten in het uitgaansleven van de stad verscheidene keren het gebruik van harddrugs hadden geconstateerd.

Het onderzoek richtte zich vooral op een groep van veertig tot vijftig hangjongeren. Zij blowden volgens de politie en gebruikten ook xtc, ghb en speed. De jongeren bedienden zich van de drugs vooral tijdens het uitgaan, maar ook thuis en op straat.

De vier aangehouden dealers voorzagen de groep van drugs, afkomstig uit andere steden, waaronder Amsterdam. Als ze bij de vier dealers beschikbaar waren, regelde de groep via telefoontjes en sms-berichten de aanvoer van drugs onderling.

Volgens een politiewoordvoerder is het onderzoek bedoeld ,,om een signaal af te geven. Het gebruik van harddrugs onder jongeren neemt toe, vooral in groepsverband. We wilden er graag de vinger op leggen en aangeven dat we als politie en jongerenwerk erop letten.'' Het onderzoek is inmiddels afgerond en krijgt vooralsnog geen vervolg.

De politie heeft de vier dealers gearresteerd. Zij zijn nu vrij in afwachting van nadere stappen van het Openbaar Ministerie. De 38 gebruikers kregen een boete en worden binnenkort opgeroepen voor een TOM-zitting (Taakstrafzitting Openbaar Ministerie). De groep moet zich dan collectief verantwoorden tegenover de officier van justitie, die bij de zitting de plaats van de rechter inneemt.

Omdat zoveel jongeren bij het harddrugsgebruik betrokken zijn, heeft de politie ook het Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs (CAD) ingeschakeld voor nadere begeleiding.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden