Schrijvers spreken

De dichter was al zo oud, dat hij zijn werk niet meer kende. Midden in de voordracht gaf hij het op: 'Het spijt me, ik kan me mijn eigen verzen niet meer herinneren....

Brownings mislukte voordracht (beloond met een hip hip hooray van de aanwezigen) is een van de oudste opnamen in het Sound Archive van de British Library, die op twee cd's een fascinerende bloemlezing uit zijn collectie schrijversstemmen heeft samengesteld.

Sommige van de 47 geselecteerde auteurs (Agatha Christie, G.B. Shaw, Arthur Conan Doyle) zijn met min of meer toevallig bewaarde fragmenten vertegenwoordigd, maar de echte klassiekers ontbreken niet: T.S. Eliot reciteert zijn The Love Song of J. Alfred Prufrock en James Joyce leest het fameuze 'Anna Livia Plurabelle' uit Finnegan's Wake, dat bij de opname in 1929 nog gewoon 'work in progress' heette.

Enkele fragmenten werden nooit eerder gepubliceerd, zoals Vita Sackville-West die een vermakelijke, later geschrapte passage voorleest uit het manuscript van Virginia Woolfs Orlando - het publiek zit er zo bij te ginnegappen dat de schrijfster zichzelf met een geamuseerd 'shall I go on?' onderbreekt.

Hoe Woolf zelf klonk weten we dankzij een radiopraatje uit 1937: een geaffecteerd geluid dat nauwelijks bij haar werk lijkt te passen. Met de profetenstem van J.R.R. Tolkien zitten we meteen midden in Mordor. Intrigerend is dat de opname stamt uit 1952, toen The Lord of the Rings nog moest verschijnen en Tolkien twijfelde of zijn boek iets voorstelde.

Hier en daar doemt tussen het spoken word een snipper muziek op. Hilaire Belloc zingt met een rare piepstem zijn gedicht Tarantella, Edith Sitwell heeft in haar Jodelling Song een compleet symfonieorkest achter zich, en ook Ezra Pound doet het in stijl: in The Seafarer begeleidt hij zichzelf met een grimmig roffelende pauk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden