Schrijver 'Guantánamo Diary' na 14 jaar vrijgelaten

De schrijver van de autobiografische bestseller 'Guantánamo Diary' is na veertien jaar vrijgelaten uit het Amerikaanse detentiecentrum Guantánamo Bay op Cuba. Mohamedou Ould Slahi (45) is herenigd met zijn familie in Mauritanië, bevestigt zijn advocaat Nancy Hollander tegenover burgerrechtenbeweging ACLU.

Mohamedou Ould Slahi. Beeld AFP
Mohamedou Ould Slahi.Beeld AFP

De Verenigde Staten zien Slahi al sinds juli niet langer als bedreiging, maar pas op 17 oktober werd hij op het vliegtuig gezet naar zijn thuisland Mauritanië. Een commissie die om de zoveel tijd bekijkt of gedetineerden in 'Gitmo' nog terecht vastzitten, concludeerde een maand eerder al dat Slahi vrij moest komen. De Mauritaniër is tijdens zijn gevangenschap nooit aangeklaagd of veroordeeld.

In 2001 werd hij in opdracht van de Amerikaanse regering gearresteerd door de Mauritaanse autoriteiten. Via gevangenissen in Jordanië en Afghanistan belandde hij uiteindelijk in Guantánamo Bay. Daar werd hij naar eigen zeggen gemarteld, bijvoorbeeld door isolatie in een koude cel, slaaponthouding en een verbod om hardop te bidden. Al in 2010 oordeelde een federale rechter dat Slahi's gevangenschap 'onwettig' was, maar de Amerikaanse regering legde dit vonnis naast zich neer.

In de jaren negentig sloot Slahi zich aan bij Al Qaida, dat destijds streed tegen de communistische regering in Afghanistan. In zijn boek schrijft Slahi dat de VS hem ook verdachten van betrokkenheid bij het zogenoemde Millenniumcomplot. Dat betrof een geplande reeks aanslagen in 2000, met als doelwitten de luchthaven LAX in Los Angeles, een Amerikaans slagschip, een Indiaas passagiersvliegtuig en toeristische oorden in Jordanië.

Opsporingsdiensten konden de aanslagen op het vliegveld en de vier doelwitten in Jordanië verijdelen; de aanslag op USS The Sullivans mislukte doordat een boot met explosieven voor de ontploffing zonk. Vlucht 814 van Indian Airlines werd op 24 december 1999 gekaapt door vijf aan Al Qaida gelieerde militanten. Zij lieten het vliegtuig landen in Afghanistan in Talibangebied. Het toestel had een bom aan boord die op Oudejaarsnacht moest ontploffen. Op 31 december liet India drie gevangen strijders vrij in ruil voor de passagiers.

'Ik ben dankbaar en ben de mensen die mij steunden veel schuldig', zei Slahi na zijn vrijlating tegen de ACLU. 'Ik heb geleerd dat goedheid landen, culturen en etniciteiten overstijgt.' Meer dan honderdduizend mensen tekenden petities om Slahi vrij te krijgen. Acteurs Maggie Gyllenhaal en Mark Ruffalo en Pink Floyd-artiest Roger Waters steunden de zaak van de Mauritaniër.

Nu Slahi vrij is, blijven zestig gevangenen achter in Guantánamo. Negentien van hen mogen van de VS worden vrijgelaten. De regering-Obama probeert al jaren Gitmo-gevangenen over te plaatsen naar gevangenissen in de VS of andere landen, om het detentiecentrum uiteindelijk te sluiten. Het door de Republikeinen gecontroleerde Congres werkt dit echter tegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden