Schrijver doet aangifte tegen Amsterdamse moskee omdat imam demonstreren tegen Marokko verbiedt
Schrijver Asis Aynan doet aangifte tegen het bestuur van de Amsterdamse moskee Al Ihsane. Vrijdag verbood de imam daar zijn toehoorders te demonstreren tegen de Marokkaanse staat, omdat dit zou leiden tot anarchie in Marokko.
Met deze oproep om niet te sympathiseren met demonstranten in het Rif-gebied gaat de imam volgens Aynan in tegen de vrijheid van betoging in Nederland en zet hij aan tot haatzaaien tegen demonstranten.
Het is maar de vraag of het Openbaar Ministerie (OM) zal overgaan tot vervolging, maar daar is het Aynan (37) ook niet alleen om te doen. 'Ik wil laten zien dat je in Nederland, in tegenstelling tot in Marokko, kunt opstaan tegen een imam', zegt de in Nederland geboren zoon van een Marokkaanse gastarbeider. Hij reageert met zijn actie op de arrestatie van Nasser Zafzafi, die de protesten in het achtergestelde Rif-gebied tegen de staat leidt. Die werd gevangen genomen nadat hij de preek in de moskee onderbrak.
De preek in de Amsterdamse moskee werd vrijdag gefilmd door een bezoeker. Later verscheen een ingekorte versie met ondertiteling online. Volgens de imam is demonstreren niet in overeenstemming met 'de islamitische regels' en 'de wetten van Allah'. 'We maken iets illegaals legaal, met als excuus dat het zo in de wet staat', zegt hij. Moslims moeten volgens de imam 'verstandig zijn en islamitische wetgeving volgen', want 'het is absoluut niet toegestaan om tegen de leider der gelovigen te zijn'.
Diverse bronnen die goed zijn ingevoerd in de Amsterdamse moskee-wereld, zeggen dat de imam het salafisme aanhangt. Hij zou een broer zijn van de omstreden imam Mohamed Ezekri, die eerder dit jaar is ontslagen door de Amsterdamse moskee Al Ummah. Een derde broer van de imams Ezekri had in november een 80-jarige muaddin (oproeper tot het gebed) neergeslagen. Hun optreden leidde tot spanningen tussen traditionele gelovigen en salafistische activisten die de moskee zouden willen overnemen.
'Die imams zijn aanhangers van de salafistische geleerde Rabee al Madkhali. Ze zijn polariserend in hun taalgebruik en loyaal aan de heerser, de leider der gelovigen. In dit geval aan de koning van Marokko', zegt Aissa Zanzen, voormalig voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN).
De imam van Al Ihsane zegt in de preek dat betogers in 'het land van afvalligheid' genieten van geld en auto's en dat ze corruptie exporteren naar moslimlanden. Ze zouden 'door de duivel zijn ingefluisterd'. Ook onder de moskeegangers van Al Ihsane lopen de spanningen op.
Ik heb zojuist aangifte van haatzaaien gedaan tegen de Amsterdamse moskee Al Ihsane. Lees hier de aangifte: https://t.co/fwDcaBIhwF
— Asis Aynan (@AsisAynan) 10 juni 2017
'Zulke walgelijke politieke preken hoef ik niet aan te horen'
De imam wordt op de Facebookpagina van Al Ihsane zowel geprezen als verafschuwd. 'Ik ben gelijk weggegaan, Zulke walgelijke politieke preken hoef ik niet aan te horen', post Soraya Hamass. Abou Jounayd vindt juist dat politiek en religie niet te scheiden zijn en dat de imam zijn oproep onderbouwt met bewijzen uit de Koran.
Aynan, die zelf niet naar de moskee gaat, zegt dat de imam 'echt heel enge dingen' predikt. Volgens hem gaat het hier niet om vrijheid van meningsuiting. 'Met deze woorden zet hij zijn islamitische gemeente op tegen de Nederlanders die wel demonstreren tegen het repressieve Marokkaanse regime, zoals ik doe.'
Moskee kreeg geld van Marokkaanse koning
De Al Ihsane-moskee was maandag niet bereikbaar voor een reactie. Eind vorig jaar kwam de moskee in het nieuws vanwege een gift van 30 duizend euro van de Marokkaanse koning Mohammed VI. Het geld is voor een nieuwe vestiging in Amsterdam Nieuw-West.
Sinds zeven maanden wordt gedemonstreerd in het Marokkaanse Al Hoceima, het centrum van de opstand. Die begon nadat visverkoper Mohsin Fikri werd vermorzeld in een vuilniswagen toen hij probeerde een lading in beslag genomen zwaardvis te redden. Sindsdien gaan bewoners van het Rif-gebied de straat op om betere leefomstandigheden te eisen en te demonstreren tegen corruptie.
Lees meer
Hoe Al Hoceima is veranderd in een belegerde stad
De protesten in het Rif-gebied nemen in hevigheid toe. Wat begon als woede om de dood van een visverkoper, is nu strijd tegen achterstelling. 'Er is hier geen werk, geen goed ziekenhuis, geen universiteit.' (+)
'Rabat laat de Riffijnen stikken'
De protesten in de Marokkaanse stad Al Hoceima, die al maanden aan de gang zijn, slaan nu ook over naar Nederland. Solidariteit met Rif-protesten groeit onder Marokkaanse Nederlanders (+)