Schrijvende politici staren als Narcissus in Hofvijver

Vorige week GroenLinks-voorman Klaver, deze week CDA'er Buma, volgende week SGP'er Van der Staaij, de trend is onstuitbaar: wie erbij wil horen op het Binnenhof schrijft een boek. Liefst een mix van autobiografische elementen en politieke gedachten. Want met alleen een verkiezingsprogramma kom je allang niet meer weg in de mediacratie.

Raoul du Pré
Exemplaren van Buma's boek Tegen het cynisme. Beeld anp
Exemplaren van Buma's boek Tegen het cynisme.Beeld anp

Begon de trend met Pim Fortuyn? Hij had al een reeks boeken op zijn naam toen hij de politiek in ging. Maar toen het zover was, gaf hij ook zijn programma uit in boekvorm en stoomde hij prompt op naar de top van de bestsellerlijsten. De toen nog kersverse CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende wist niet hoe snel hij moest volgen met zijn Anders en beter. Nog datzelfde jaar nam hij zijn intrek in het Torentje.

Een boek biedt veel voordelen. Het is altijd goed voor een paar dagen aandacht en je bewijst meteen dat je niet van de straat bent. Toch ging destijds nog niet iedereen mee in de trend. SGP-leider Bas van der Vlies bijvoorbeeld vond het in 2005 nog aanstellerij: 'In onze kringen zijn wij niet zo van dat jezelf kietelen.' Hij zal dus opkijken van de aankondiging dat zijn opvolger volgende week in de winkel ligt met Goede gesprekken over geloof, hoop en liefde.

Politici wagen zich steeds vaker aan het schrijven van een boek als aanvulling van hun verkiezingsprogramma. Beeld anp
Politici wagen zich steeds vaker aan het schrijven van een boek als aanvulling van hun verkiezingsprogramma.Beeld anp

Van der Staaij sprak over de grote thema's van het leven met onder anderen opperrabijn Binyomin Jacobs, cabaretier Claudia de Breij en zijn eigen vader. Niet alleen over zichzelf dus. Maar toch hoopt hij duidelijk te maken 'wat Kees van der Staaij boeit en motiveert om in Den Haag te vechten'. Zoals Hans van Mierlo ooit zei over het boek van het toenmalige D66-Kamerlid Boris Dittrich: 'Boris denkt dat hij in elk hoofdstuk iemand anders centraal stelt.'

Een markt is er zeker voor het politieke boek. Van Buma's Tegen het cynisme zijn alvast 4000 exemplaren gedrukt - een oplage waar de meeste beginnende schrijvers jaloers op zullen zijn. Sheila Sitalsings Mark - niet door maar over Mark Rutte - kreeg dit najaar een eerste druk van liefst 10.000 exemplaren.

Geloof, hoop en liefde: Buma gaat in zijn boek geen onderwerp uit de weg
Sybrand Buma is zowat de meest ondoorgrondelijke politicus van het Binnenhof. Zijn aaibaarheid is laag, we weten weinig van hem. Zijn langlopende fittie met Mark Rutte werpt nu al een schaduw vooruit op toekomstige kabinetsformaties.

Lees hier het volledige artikel over Buma's boek.

Rutte praat niet móói, hij babbelt
Mark Rutte zou 'ongrijpbaar' zijn, niet te doorgronden. Onzin, zeggen mensen die hem goed kenden en die Sheila Sitalsing sprak voor haar boek over de premier. Hij heeft gewoon een grote afkeer van het etaleren van emoties.

Lees hier het interview met Sheila Sitalsing naar aanleiding van haar boek over Mark Rutte.

Jesse Klaver opent aanval op Rutte en Wilders in nieuw boek
In zijn nieuwe boek dat vandaag verschijnt opent GroenLinks-leider Jesse Klaver de aanval op Mark Rutte en Geert Wilders, zijn politieke opponenten die de Nederlandse identiteit versmallen tot de 'joods-christelijke traditie', Zwarte Piet of paaseitjes.

Lees hier het volledige artikel.

Politieke reconstructie

De echte politieke liefhebbers hopen intussen dat ook die andere Angelsaksische traditie hier eindelijk voet aan de grond krijgt: de politieke reconstructie. Geen campagneboeken dus maar politici die de geheimen van de wandelgangen uit de doeken doen.

Daarbij helpt het niet dat de laatste die serieus uit de Trêveszaal klapte, kortstondig LPF-minister Eduard Bomhoff in Blinde ambitie, meteen het Openbaar Ministerie achter zich aan kreeg wegens schending van ambtsgeheimen. Zou het daarom zijn dat we nog steeds wachten op de autobiografieën van onze laatste vijf premiers?

Uit het Volkskrant-archief: Het bedrog van Zalm

Eduard Bomhoff presenteerde in 2002 zijn memoires, over zijn mislukte avontuur als vice-premier en LPF-boegbeeld. 'Zalm wist best dat er maar één onbehoorlijke minister was: Heinsbroek.' Lees hier het volledige artikel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden