Schrijven Magazine, omdat iedereen schrijver wil worden

Schrijven Magazine speelt handig in op de wens van lezers om schrijver te worden.

Schrijven Magazine Beeld
Schrijven MagazineBeeld

Een paar keer per jaar is het boekenmarkt op de redactie van de Volkskrant, als de kasten van de boekenredactie weer eens uitpuilen. Merendeels niet-gerecenseerde boeken worden gratis en voor niks ter beschikking gesteld aan de redactie, waarna - niks menselijks is ons vreemd - het grote graaien begint. Wie te laat is, moet zich behelpen met een zielige, verweesde verzameling van boeken die niemand wil hebben, in veel gevallen uitgegeven in eigen beheer.

Dat is wel zo makkelijk tegenwoordig. Iedereen kan zijn eigen uitgever zijn. Tegelijkertijd wil iedereen schrijver zijn. Het gaat zelfs zo ver dat bij de AKO op Amsterdam CS voor Schrijven Magazine een prominente plek is gereserveerd. Net zo verrassend is het dat het blad aan de twintigste jaargang is begonnen.

Schrijfvakanties

Het thema is deze keer 'schrijftechniek' en er worden veel handige tips gegeven, door René Appel bijvoorbeeld, in een doorwrocht stuk over het gebruik van flashbacks. Thomas Verbogt schrijft over de ambacht van het romanschrijven en er is een stuk over dialogen.

In een nauwelijks van het redactionele deel te onderscheiden 'commercieel katern' stellen schrijfcoaches en 'drukwerkdienstverleners' (huh?) zich voor. De schrijfcoaches zijn bijna allemaal vrouw. Het motto van een van hen: 'Schrijven is fijn en doet je goed.'

Het aanbod workshops is overweldigend. Dit is de wereld van de 'schrijfvakanties', bijvoorbeeld in de Algarve. Aanbieder Marelle Boersma vertelt dat de rust daar vanzelf op je neerdaalt. 'Er is altijd wel een plekje te vinden om ongestoord te schrijven: onder de mispelboom, in het prieeltje, tussen de sinaasappels, of in het schrijfhuis.'

Doorzetten

Overal wordt de suggestie gewekt dat ook jij schrijver kunt worden, als je maar genoeg je best doet en voldoende geld spaart om een schrijfcoach in te huren, bereid bent een schrijfvakantie te ondergaan of de site schrijvenonline.org bezoekt. Onzin natuurlijk, maar aan de andere kant: wie zin heeft om te schrijven, moet dat vooral doen.

Wel moet iedereen de opmerkingen van Vrij Nederland-recensent Jeroen Vullings in Schrijven Magazine ter harte nemen. Alles begint volgens hem met de vraag of iemand kan schrijven. Zijn disclaimer: 'Schrijven is voor de begenadigde doorzetter, niet voor de massa.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden