Schrijnende hongersnood treft Papua

Een kleine maar schrijnende hongersnood heeft Indonesië opgeschrikt. In het district Yahukimo in de afgelegen hooglanden van Papua blijken in korte tijd 55 mensen – voor het merendeel kinderen – aan ondervoeding te zijn gestorven....

De regering heeft meteen een minister aan het hoofd van een reddingsoperatie gezet. De eerste voedseltransporten zijn zaterdag richting Papua gegaan, maar hebben door slecht weer ter plaatse het getroffen gebied nog niet kunnen bereiken.

Zoveel mogelijk zieken zijn overgebracht naar een ziekenhuis in de regionale hoofdstad Wamena. Yahukimo, dat op zo’n vierduizend meter hoogte ligt, heeft geen ziekenhuis en beschikt ook niet over elektriciteit en telefoon. Het is uitsluitend te voet of met kleine vliegtuigjes te bereiken.

Na een eerdere uitbraak van polio en de nog steeds om zich heen grijpende vogelgriep is de hongersnood in Papua volgens de Indonesische media een nieuw bewijs voor het tekortschieten van de overheid. Lokale bestuurders hadden de ramp al maanden geleden moeten zien aankomen.

Die bestuurders blijken echter zelden in hun district te zijn geweest. Zij hielden liever kantoor in de stad Wamena dan in het achterlijke Yahukimo. Noch het bestuur van Yahukimo, noch het provinciebestuur van Papua heeft de afgelopen maanden enige maatregelen genomen om de situatie het hoofd te bieden. ‘Zij hadden het te druk met lokale verkiezingen’, aldus Ramses Wally, een parlementslid uit Papua in Jakarta.

President Susilo Bambang Yudhoyono heeft zijn minister van Binnenlandse Zaken opdracht gegeven de districtsbestuurders beter te controleren. Die besteden, aldus de president, te veel duurbetaalde tijd in de hoofdstad Jakarta.

Een polio-epidemie heeft sinds begin dit jaar ruim driehonderd kinderen getroffen. De uitbraak bleek het gevolg van verslonzing van de dorpsgezondheidscentra. Die centra, die moesten toezien op de voeding van de dorpelingen en op de vaccinaties van kinderen, waren onderbemand en kregen in veel gevallen allang geen geld meer. Dat geld verdween in de zakken van provinciale ambtenaren. Ook de bestrijding van de vogelgriep kampt met een gebrek aan coördinatie tussen de nationale overheid en de regionale bestuurders.

De hongersnood in Yahukimo is een gevolg van aanhoudende droogte, de onvruchtbaarheid van het terrein en van de kou: het is er nu vijf graden. Daardoor zou de oogst van het belangrijkste voedingsmiddel, de yam (een soort aardappel), zijn mislukt. Een tweede oorzaak zou zijn dat veel boeren waren overgeschakeld op de teelt van de lucratieve ‘rode vrucht’, waarvan Indonesiërs geloven dat die kanker en aids kan genezen. De Papoea’s in Yahukimo zouden daardoor te weinig voedsel hebben verbouwd.

De Indonesische minister van Gezondheidszorg, Siti Fadilah Supari, heeft zondag plotseling het hele verhaal over de hongersnood als ‘onzin’ afgedaan. Zij zegt een team naar het gebied te hebben gestuurd en dat team zou geen gevallen van ondervoeding hebben aangetroffen. ‘Er zijn wat mensen ziek, maar verder niets.’ De vraag is of haar team werkelijk in Yahukimo is geweest. Toen de minister haar uitspraak deed waren pas twee vliegtuigjes erin geslaagd het gebied te bereiken.

Volgens de Indonesische media worden in het hele oosten van Indonesië, honderdduizenden mensen bedreigd met ondervoeding als gevolg van het uitblijven van regen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden