Schrijfwonder

Supersnelle back-upschijf die ook dienst kan doen als cassettebandje.

BARD VAN DE WEIJER

Bard van de Weijer en Ionica Smeets proberen hi-tech hebbedingen voor u uit.

Verbatim GT SuperSpeed draagbare usb 3.0 harde schijf

Geheugen 1 Terabyte Prijs 129 euro

verbatim-europe.nl

Een sacraal moment was het, in de oudheid van de jaren tachtig, wanneer je als tiener het palletje uit het cassettebandje kon breken. Dat betekende dat weer de helft van een tape was gevuld met 45 minuten aardverschuivend goeie muziek. Het verwijderen van het palletje voorkwam dat je in een moment van onachtzaamheid de prachtcollectie zou verwoesten door er iets anders overheen op te nemen. Functioneerde uitstekend en als je na een maand of drie uit geldgebrek besloot dat de verzameling toch niet zo goed was en er wel iets anders op mocht, dan plakte je het holletje aan de bovenzijde van de cassette weer dicht met een stukje plakband.

In het digitale tijdperk kun je nog altijd bestanden kwijtraken, maar eigenlijk nooit doordat je per ongeluk iets anders over bestaande spullen heen schrijft. Daarvoor waakt het besturingssysteem en als je toevallig een bestaand bestand wilt overschrijven door een bestand met dezelfde naam, word je daarvoor uitgebreid gewaarschuwd. Lang leve de vooruitgang.

Maar waarom komt Verbatim dan met een harde schijf met het hedendaagse equivalent van de overschrijfbeveiliging? De GT SuperSpeed heeft op de achterzijde een schuifknopje, waarmee je de schrijffunctie uitschakelt. Zodra je het naar 'hold' schuift, kan er niets meer op de schijf worden gezet. Je kunt dus geen bestanden meer toevoegen, bestaande files kunnen wel worden gelezen. Dat dit type beveiliging op een sd-kaartje zit, is handig. Daar bestaat de kans immers dat je per ongeluk al je foto's wist als je het schijfje formatteert met de camera. Bij een harde schijf lijkt me die kans toch wat kleiner, omdat je doorgaans drie keer nadenkt voor je zo'n disk wist - en er dus talloze waarschuwingen worden gegeven voordat tot vernietiging van data wordt overgegaan. Deze functie is daarom vooral een gimmick.

Dit geldt niet voor de rest van deze harde schijf met sportstrepen. De behuizing is klein (126 mm x 80,7 mm bij 13,1 mm) en licht (150 gram) en is voorzien van een usb 3.0-aansluiting, waardoor grote bestanden razendsnel kunnen worden gekopieerd - als de gebruikte computer tenminste ook een snelle schijf heeft. Als dat zo is, is 200MB per seconde prima haalbaar en in theorie nog wel meer, wat betekent dat een speelfilm in hd-kwaliteit in minder dan tien seconden is gekopieerd. Bij een gewone usb-aansluiting duurt dit proces een factor tien langer. Verder is de schijf zeer stil en is geen externe voeding nodig: de benodigde energie komt van de

usb-poort. Bijzonder fijn.

Vorige week werd op deze pagina's het installeren van een

ssd-schijf besproken, geheugenschijven die veel sneller zijn dan gewone hard disks. Dit type van Verbatim valt in een andere categorie. Door zijn lage gewicht en hoge opslagcapaciteit zijn disks als deze ideaal voor het transporteren van grote bestanden of het maken van back-ups. Er kan trouwens ook aardverschuivend goeie muziek op.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden