Update

Schrijfster Hella Haasse overleden

De schrijfster Hella Haasse is gisteravond in haar woonplaats Amsterdam na een kort ziekbed overleden. Dat heeft haar uitgeverij Querido vanmiddag bekendgemaakt. Haasse is 93 jaar geworden. Ze gold als een van de belangrijkste Nederlandse schrijfsters. Generaties schoolkinderen hebben haar boek Oeroeg (1948) gelezen, over het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog.

Schrijfster Hella Haasse in 2004: 'Je bent zelf steeds weer verbaasd als het lukt'. © Martijn Beekman / de Volkskrant

Hélène Serafia Haasse werd op 2 februari 1918 geboren te Batavia, in het toenmalige Nederlands-Indië, als dochter van pianiste Käthe Diehm Winzenhöhler en Willem Hendrik Haasse, inspecteur van financiën bij het Gouvernement. Hun jeugd brachten Hella en haar broertje Wim door in Nederlands-Indië; zij woonden in Batavia, Buitenzorg (Bogor), Soerabaja en Bandoeng.

Haasse vertrok in 1938 naar Nederland om te studeren. Ze deed in 1943 examen aan de Toneelschool in Amsterdam. In 1945 debuteerde ze met de poëziebundel Stroomversnelling. Daarna schreef ze Oeroeg, haar prozadebuut. Het verscheen in 1948 als Boekenweekgeschenk. Haar naam als schrijfster was vrijwel direct gevestigd. Het boek werd in 1993 verfilmd en werd na meer dan vijftig drukken in 2009 het boek van de CPNB-campagne Nederland Leest.

Prijzen

Haasse ontving in 1981 de Constantijn Huygensprijs, de P.C. Hooftprijs 1983, in 1985 de dr. J.P. van Praagprijs, in 1995 de Annie Romeinprijs, en in 2004 de Prijs der Nederlandse Letteren voor haar gehele oeuvre. Ze schreef onder meer Sleuteloog, Het woud der verwachting, De tuinen van Bomarzo, Heren van de thee en De scharlaken stad. De literaire kern van haar oeuvre beslaat meer dan twintig romans, een verhalenbundel, vijf autobiografische boeken en enkele essaybundels. Daarnaast schreef zij talloze toneelstukken en liedteksten. Haar werk wordt in negentien landen in vertaling uitgegeven.

Besloten

Op haar uitdrukkelijke verzoek vindt de uitvaart van Hella S. Haasse in besloten familiekring plaats, heet uitgeverij Querido gemeld. Over enkele maanden zal er een voor het publiek toegankelijk programma georganiseerd worden waarin haar oeuvre centraal staat.

'Querido rouwt om het verlies van Hella S. Haasse, die meer dan vijfenzestig jaar aan de uitgeverij verbonden is geweest en velen zeer dierbaar was', aldus directeur Annet Portegies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden