Schreeuw **

Aanzetten die mogelijk konden leiden tot iets wat interessant theater is.

Theater

Schreeuw van Hannah van Wieringen door Firma Mes, regie Thomas Schoots. Theater aan het Spui, Den Haag, 31/5.

Tournee t/m 22/6: www.firmames.nl

De jonge Haagse toneelgroep Firma Mes maakt theater over het onderwerp aandacht. En dan in het bijzonder de aandachtsindustrie die televisie heet. Met zijn talkshows, gekke filmpjes en aanhoudende stroom van mensen met een mening. Schreeuw heet de voorstelling toepasselijk. Er wordt inderdaad veel in geschreeuwd.

Schreeuw bestaat uit drie delen. In deel één spelen Daan van Dijsseldonk, Roos Eijmers en Lindertje Mans een politicus in opspraak, een ijdele actrice en een verwarde columniste.

Gezamenlijk zitten ze te wachten in een kamertje. Het zijn de laatste minuten voor hun optreden in een talkshow. Nerveuze blikken naar elkaar. De politicus oefent op zijn mea culpa. Zijn buitenechtelijke relatie is in de media aan het licht gekomen. De actrice kan telkens niet uit haar woorden komen. Ze is immers actrice en kan enkel scripts oplezen. En de columniste is streng en lesbisch.

Het zijn allemaal clichés, maar de spelers gebruiken ze effectief. Hun vette personages liggen een paar keer leuk met elkaar overhoop. Maar wat komen we te weten over de mechanismen van zo'n tv-programma? Of over de onstilbare behoefte aan aandacht van deze figuren? Nagenoeg niks.

De tekst is geschreven door Hannah van Wieringen en blinkt uit in omtrekkende bewegingen. Van Wieringen noch de Firma Mes is hier te betrappen op prikkelende inzichten. Regisseur Thomas Schoots doet wat hij kan en maakt er een aardige komedie van.

In deel twee doet het drietal een paar halfgrappige 'performances' die YouTube-filmpjes moeten persifleren. We zien: gekke dansjes en dito stunts, iets met een banaan en drie indrukwekkende maar knap irritante imitaties van blaffende honden.

Tot slot houden de drie acteurs ieder een persoonlijk pleidooi voor 'aandacht geven'. Ook nu is het vaagheid troef. Leuk is alleen de korte powerpointpresentatie waarin Lindertje Mans in taartdiagrammen en grafieken haar overwegingen weergeeft om mensen op straat wel of niet te helpen. Van Dijsseldonk zingt een matig poplied en Eijmers vertelt over haar pragmatisme. 'Als iets in de praktijk werkt, dan is het goed.'

Schreeuw werkt niet. Het is een verzameling aanzetten tot iets wat mogelijk interessant theater had kunnen opleveren. Maar waarom hebben zo veel mensen zo'n schreeuwende behoefte aan aandacht? Firma Mes krijgt er de vinger niet achter.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden