Schreeuw om hulp strandt nog vaak op een te lange wachtlijst

Jeugdzorg..

Gijs Herderscheê

DEN HAAG De oppositie in de Tweede Kamer wil een parlementair onderzoek naar jeugdzorg. De Sociaal-Economische Raad en de werkgeversorganisatie MO Groep Jeugdzorg willen een andere opzet van de jeugdzorg, met meer oog voor preventie en vroegtijdige hulp.

Waar gaat het eigenlijk om?

Een jaar geleden lanceerde Hans Kamps, kroonlid van de SER en voorzitter van de MO Groep Jeugdzorg, een noodkreet. Kamps voorspelt de opkomst van een onderklasse in de kenniseconomie.

Jaarlijks gaan circa 50 duizend jongeren zonder diploma van school. Daarnaast gaan meer kinderen naar het speciaal onderwijs, stijgt het beroep op de geestelijke gezondheidszorg voor de jeugd en op de WAO-uitkering voor jongeren, de Wajong. Steeds meer kinderen krijgen met mishandeling te maken, met schulden- of verslavingsproblemen. De hulpverlening kampt met wachtlijsten.

Hoe komt het dat de wachtlijsten nog steeds niet zijn opgelost?

Eind 2008 heeft minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) afspraken gemaakt met de provincies over het wegwerken van de wachtlijsten. De provincies en de vier grote steden zijn verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Voor het wegwerken van de wachtlijsten heeft Rouvoet 100 miljoen euro beschikbaar gesteld en de provincies een vergelijkbaar bedrag.

Amsterdam, Rotterdam en de provincie Zuid-Holland slagen er waarschijnlijk niet in de wachtlijsten te beperken tot de afgesproken negen weken. Dat komt bijvoorbeeld doordat meer hulp gevraagd wordt dan verwacht en doordat er niet genoeg plekken zijn in de zorginstellingen en pleeggezinnen. Daarnaast wachten kinderen soms liever op een plek in een instelling van hun voorkeur, dan eerder elders te worden geholpen.

De Bureaus Jeugdzorg pleiten nu voor één loket – daar was Rouvoet met zijn Centra voor Jeugd en Gezin toch al mee bezig?

De Centra voor Jeugd en Gezin zijn bedoeld als eerstehulppost, waar bijvoorbeeld het consultatiebureau is gevestigd en waar ouders te rade kunnen gaan als ze worstelen met opvoeddilemma’s.

De Bureaus Jeugdzorg willen ook in bijvoorbeeld scholen zulke eerstehulpposten, zodat tijdig kan worden ingegrepen als een leerling dreigt te ontsporen. Als er hulp nodig is, kunnen de eerstehulpposten doorverwijzen naar specialistische hulpverleners.

Keren de Bureaus Jeugdzorg en de zorginstellingen zich hiermee tegen Rouvoet?

Nee, de Bureaus Jeugdzorg en de zorginstellingen pleiten voor preventie, zoals de Centra voor Jeugd en Gezin, en voor vroegtijdige hulpverlening.

Dat moet de toeloop op de dure specialistische hulp stuiten en voorkomen dat kinderen onder een veelheid van problemen ‘bezwijken’.

Sluiten de Bureaus Jeugdzorg zich hiermee aan bij het SER-advies?

Er zitten veel parallellen in. De werkgevers werken het veelomvattender SER-voorstel voor hun terrein vast uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden