Schreeuw klinkt van Arnhem tot A'dam

Ruim 100 duizend actievoerders schreeuwden zaterdag om cultuur in bijna 70 plaatsen, waaronder Arnhem en Amsterdam.

ARNHEM De automobilisten kijken verwonderd naar het tafereel dat de file op het kruispunt veroorzaakt. Zo'n honderd studenten van de kunstacademie Artez lopen joelend over het verkeersknooppunt en houden borden omhoog met teksten als 'Liquidatie van de culturele sector'. Het is een van de karavanen op weg naar het concertgebouw Musis Sacrum. Daar leveren ongeveer drieduizend Arnhemse cultuurminnaars hun bijdrage aan de landelijke protestactie 'Nederland schreeuwt om cultuur'.


Een aantal omstanders voegt zich spontaan bij de stoet kunststudenten. Esther Kruyer, derdejaars fashion and design, ziet het glimlachend aan. 'Het is belangrijk dat wij - iedereen die een hart heeft voor de kunst - een geluid laten horen. We pikken die bezuinigingen niet, dat laten we zien'.


Het gemis aan kunststudenten wordt op het plein ruimschoots goedgemaakt. Honderden betogers bewegen zich rond het Musis Sacrum. Sommigen dansen uitbundig op de electromuziek die uit de speakers knalt, iets verderop bouwen acrobaten een menselijke toren.


Pal voor de entree van het concertgebouw klinken de opzwepende ritmes van vijf djembétrommels. Volgens de artiesten zijn het allemaal uitingen van de schreeuw die vanmiddag weerklinkt.


De 'gewone' schreeuw - met zijn allen hard brullen - ontstaat af en toe spontaan. Of juist geregisseerd, zoals om 16.00 uur, na een emotionele toespraak van acteur Erik Donk. 'Dit is een oorlogsverklaring van het kabinet', speecht hij vanaf het balkon van Musis Sacrum. 'De plannen voor kunst en cultuur zijn rancuneus. Ze gaan eens even lekker de 'linkse hobby' aanpakken. Bah!'


Ruud van Meijel, directeur van toneelgroep Oostpool en organisator van de middag is 'blij met het signaal dat Nederland vandaag heeft gegeven'. 'Maar', zegt hij, 'deze actie is slechts een olievlekje dat veel groter gaat worden. Ons krijg je niet zomaar kapot.'


Een couplet uit het lied van Rens Polman en Koen Brouwer:


Snij maar fors in mij


Doe me al je pijn


Een ding krijg je niet klein


Jouw verlangen om bij mij te zijn


Echt-Susteren bezuinigt 4 procent

Gemeenten bezuinigen de komende twee jaar 173 miljoen euro op kunst en cultuur. Dat betekent dat gemeenten hier gemiddeld 9 procent minder aan uitgeven. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van een onderzoek dat het uitvoerde met onderzoekscentrum COELO, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.


De gemeente Echt-Susteren, die 41 procent bespaart op kunst en cultuur is de grootste bezuiniger, gevolgd door Boxmeer, dat 30 procent bespaart.


Tussen de grote steden bestaan duidelijke verschillen, meldt het nieuwsprogramma bovendien. Den Haag zou 16,5 procent gaan inleveren op het cultuurbudget, Amsterdam en Utrecht besparen 10 procent, en Rotterdam geeft 4,8 procent minder uit aan kunst en cultuur.


RTL Nieuws en COELO baseren zich op gegevens van 253 gemeenten, die samen 65 procent van de Nederlandse bevolking vertegenwoordigen


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden