Schrale troost

Het goede nieuws van de Europese top in Brussel is dat de financiering van de uitbreiding is geregeld. Het slechte nieuws is dat er opnieuw niets terechtkomt van een vermindering van de landbouwuitgaven....

De basis van Chiracs triomf was het akkoord dat hij vóór de topbijeenkomst sloot met de Duitse kanselier Schröder. Deze liet zich overhalen tot de afspraak dat de landbouwuitgaven vanaf 2006 stabiel zullen blijven. Hieraan viel door de overige dertien regeringsleiders niet meer te tornen.

Voor het eerst sinds jaren functioneerde het Frans-Duitse duo weer als stuwende kracht van de Europese Unie. Dat is op zichzelf toe te juichen, want Europa is zonder richtinggevend machtscentrum al snel tot stuurloosheid gedoemd. Alleen is het jammer dat met de wedergeboorte van de Frans-Duitse samenwerking ook de traditie werd hersteld dat de Duitsers zich laten ringeloren door de Fransen. Kennelijk werkt de Frans-Duitse as alleen als Berlijn zich, in weerwil van de werkelijke machtsverhoudingen, ondergeschikt maakt aan Parijs.

Dat is jammer, ook voor Nederland. Premier Balkenende had, onder druk van de VVD, ingezet op een vermindering van de landbouwuitgaven met tientallen miljarden euro's. Daar is het in de verste verte niet van gekomen. Toch mag hem dat niet euvel worden geduid. Het kabinet had immers al besloten dat hij niet het zwaarste wapen, het veto, in stelling zou brengen. Dan had Nederland in de positie terecht kunnen komen de uitbreiding te moeten blokkeren, en zo'n zwaarwichtig besluit wilde Balkenende als demissionair premier terecht niet voor zijn rekening nemen.

Het is desondanks te betreuren dat men er opnieuw niet in is geslaagd de landbouwsubsidies terug te dringen. Die slokken dit jaar de helft van Europese begroting op, 42 miljard euro. In 2013 zal dit bedrag zijn gestegen tot 48 miljard. Balkenende wist er alleen nog uit te slepen dat de uitgavenstijging beperkt blijft tot 1 procent per jaar, ongeacht de inflatie. Een schrale troost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden