Schr toont zich strijdbaar

Bondskanselier Schr heeft de Duitsers gisteren met een grote toespraak voor het parlement getoond dat hij vast van plan is verder te regeren....

'De beste oplossing voor het land, meneer de bondskanselier, is aftreden en nieuwe verkiezingen.' Om deze conclusie van oppositieleider Angela Merkel lachte Schr op zijn kanseliersstoel in de bondsdag hartelijk en ontspannen, of het een goede grap van een goede vriend betrof.

Voor de camera's van de Duitse televisiedemocratie is dat de gebruikelijke reactie bij zware aanvallen. Maar in dit geval was het ook een belangrijk teken: Gerhard Schr peinst er niet over zijn macht op te geven.

Door de aanhoudend slechte peilingen en verloren verkiezingen wordt daar de laatste tijd in Berlijns regeringswijk veel over gespeculeerd. Zeker nadat Schr zijn aftreden als SPD-voorzitter bekendmaakte, omdat fractieleider Franz Mering beter in staat zou zijn de partij voor Schrs hervormingen te winnen.

Sinds zondag is hij alleen nog kanselier. Maar achter het spreekgestoelte onder de Rijksdagkoepel toonde Schr zich gisteren strijdbaar. De toespraak kwam een jaar na de aankondiging van zijn 'agenda 2010', een pakket omstreden sociale ingrepen die nog maar ten dele zijn uitgevoerd.

'Duitsland staat er beter voor dan nog twaalf maanden geleden', zei Schr. Dit jaar zal de economie voor het eerst in drie jaar groeien en Duitsland is de grootste exporteur ter wereld. Dat zijn 'bemoedigende successen waarop we kunnen voortbouwen'.

Hij zette zich enerzijds af tegen de conservatieven, die volgens hem onsociale maatregelen willen, maar anderzijds tegen de linkse tegenstanders in zijn partij die 'in iedere hervorming een aanslag op de verzorgingsstaat zien'.

Schr steunde het voorstel van de Bundesbank om een deel van de goudvoorraad te verkopen en het geld te investeren in onderzoek. Ook wil hij de 'Eigenheimzulage', de subsidie op het eigen huis, afschaffen. De 4,7 miljard die dat oplevert wil hij investeren in scholen en kinderopvang.

Een verdere hervorming van Duitslands verzorgingsstaat kondigde de kanselier echter niet aan. Dat lijkt een bevestiging van speculaties in de media dat Schr na zijn terugtreden als SPD-voorzitter in de 2,5 jaar tot de verkiezingen geen grote stappen meer zal wagen.

Volgens veel experts en ook de oppositie gaat het huidige programma echter lang niet ver genoeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden