Schotten willen Engelsen maar al te graag mores leren De oudste voetbalinterland ter wereld

'Bij jullie heb je natuurlijk Nederland - Duitsland', zei studiogast Alan Hansen (ex-prof bij Liverpool), donderdagavond op de BBC tegen Ruud Gullit....

Van onze verslaggever

Bert Wagendorp

LONDEN

Hansen is een voormalig international voor Schotland. Voor Schotten hebben er sinds 1872 twee soorten interlands bestaan:

1. Gewone interlands. (Het is wel jammer, maar niet zo heel erg als gewone interlands verloren gaan. De Schotten zijn daar onderhand wel aan gewend. Voetbal is maar een spelletje.)

2. Interlands tegen Engeland. (Het is een ramp als interlands tegen Engeland worden verloren. Voor een Schotse voetbalfan bestaat niets dat erger is dan verliezen van Engeland. Het allerergste is ingemaakt worden door Engeland. En het aller- allerergste is ingemaakt worden door Engeland op Hampden Park in Glasgow. Dat is een niet te verdragen catastrofe.

Bryan Robson, Engelsman, coach van Middlesbrough, assistent van bondscoach Venables, maakte dat wel eens mee, winnen met Engeland op Hampden. 'Het is een van de heerlijkste dingen die je kunt meemaken', zei Robson. 'Het is gewoon fantastisch om de Schotten ervan langs te geven op Hampden Park. Dat al die tachtigduizend man op de tribunes opeens stil worden. Dat je de haat voelt, maar dat ze hun mond houden.'

De Slag bij Bannockburn (1314), de Slag bij Culloden (1746), de Slag op Wembley (1996). Schotse voetbalsupporters vinden dat geen onvergelijkbare grootheden. Vandaag wordt de 108ste interland tussen Schotland en Engeland gespeeld, maar de ontmoeting past in een veel langere traditie van ontmoetingen met het mes op tafel. Met de Schotten doorgaans in de rol van underdog.

De Engelsen kloppen op Wembley! Het gebeurde in 1977 voor de voorlaatste keer, het werd 2-1 voor Schotland. Duizenden Schotten stroomden na het laatste fluitsignaal dronken van vreugde het veld op en begonnen de grasmat in plaggen te hakken en mee te nemen. Ze braken ook een doel in stukken. Ze namen de heilige mat van Wembley mee in de trein en delen van het doel ook, terug naar Schotland. Het was voor het eerst dat ze in Londen echte hooligans zagen.

Het was nog in de tijd dat de vier Britse voetballanden elkaar aan het eind van elk seizoen ontmoetten voor het Home Championship, een toernooi dat tussen 1884 en 1984 88 keer werd georganiseerd. De jaarlijkse ontmoeting tussen Engeland en Schotland werd nog tot en met 1989 georganiseerd, Engeland won op 27 mei van dat jaar in Glasgow met 2-0. Sindsdien speelden de twee ploegen niet meer tegen elkaar.

In 1961 slachtte Engeland, met Bobby Robson en Jimmy Greaves, Schotland af met 9-3. In het doel van de Schotten stond Frank Haffey, voor zijn tweede interland. Het werd ook zijn laatste en voor Haffey werd het bestaan in Glasgow na de inmaakpartij ondraaglijk. Hij emigreerde naar Australië om er een nieuw leven op te bouwen tussen mensen die niets afwisten van Engeland - Schotland 9-3.

Schotland - Engeland is de oudste voetbalinterland ter wereld. De eerste aflevering werd op 30 november 1872 gespeeld op het West of Scotland cricketveld, voor vierduizend toeschouwers. Ondanks het feit dat beide ploegen met zeven aanvallers uitkwamen, bleef het 0-0. Doelpuntloze gelijke spelen komen tussen Engeland en Schotland overigens maar zelden voor. Na de eerste 0-0 gebeurde dat in 106 wedstrijden nog maar twee keer, in 1970 en 1987.

De grootste Schotse krant, de Daily Record, schreef vrijdag dat de Engeland - Schotland van vandaag ongetwijfeld 'de belangrijkste wedstrijd in de Schotse voetbalhistorie' is. Niet omdat Schotland na winst mogelijk de kwartfinales van het EK bereikt, maar omdat een overwinning Engeland buíten de volgende ronde kan houden.

Het arrogante, zich superieur wanende Engeland, dat drijft op de olie voor de Schotse kust! The Auld Enemy!

Coach Brown hoopt dat zijn spelers de kop er vandaag een beetje bijhouden. Het is al vaak voorgekomen dat de Schotten zo opgefokt ten strijde trokken en schopten naar alles wat bewoog en een Engels shirt aanhad, dat ze helemaal vergaten dat het erom ging wie de meeste doelpunten maakte.

Ach, 31 maart 1928. Ze hebben het er nog vaak over, noordelijk van de grens. De Wembley Wizards rolden Engeland in eigen huis met 5-1 op.

Zaterdag rukt de Tartan Army, het Schotse supporterslegioen, van Trafalgar Square, de traditionele verzamelplaats, op naar Wembley. Gekleed in kilts, op de tonen van de doedelzak. Voor alle zekerheid zijn vandaag de fonteinen op Trafalgar Square uitgezet. Want na een zege komen de Schotten altijd terug naar het plein en springen ze kolkend van whiskey en blijdschap in het water. Verschillende dronken Schotten raakten in het verleden gewond, bij pogingen op de waterstralen te gaan zitten.

Engeland - Schotland, vinden de fans in beide landen, is The Big One van dit toernooi. Groter dan welke finale ook, té groot bijna voor zoiets onbetekenends als een EK.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden