Schotse whiskystokers nerveus over onafhankelijkheid

Wat? Whisky


Waarvandaan? Verenigd Koninkrijk. Nog wel

Hoezo, nog wel? Houden ze daar op met whisky stoken?

Vast niet. Maar het punt is: nu komt whisky nog uit het Verenigd Koninkrijk, maar als de Schotten op 18 september van dit jaar in een referendum besluiten tot onafhankelijkheid, dan wordt whisky pas echt een Schotse drank.

Dat maakt toch niets uit? Die stokerijen blijven toch gewoon op de zelfde rotsige grond staan?

Dat zal inderdaad niet uitmaken. En geen liefhebber die zal afhaken als Schotland officieel onafhankelijk is geworden; integendeel. Maar de Schotse whiskystokers beginnen wel enigzins nerveus te worden. Straks zitten ze met hun enorme industrie in een klein pestlandje en dat kan wel eens nadelig uitpakken.

Wat zou dan het nadeel zijn van een onafhankelijk Schotland?

Het grootste deel van de whisky wordt geëxporteerd. Sommige bewegingen en partijen hebben daar niet veel gevoel voor, maar de whiskystokers wel: export behoeft politieke ondersteuning. En diplomatieke.


De stokers zijn bang dat het kleine Schotland dat niet zo goed kan als het grote Verenigd Koninkrijk. David Frost, de voorzitter van de Scotch Whisky Association, zei het vorige week nog, omzichtig maar duidelijk: 'Wat de uitkomst van het Schotse referendum ook zal zijn, als een bedrijfstak die exporteert naar 200 verschillende markten zullen we altijd de steun nodig hebben van een effectief diplomatiek netwerk met het noodzakelijke wereldwijde bereik, de commerciële expertise en de capaciteit om invloed te hebben.'

Huhh?

Frost bedoelt dat hij een sterk netwerk van ambassades wil. En hij zegt het niet met zo veel woorden, maar hij suggereert het hevig: een onafhankelijk Schotland kan daar niet voor instaan. 'Op de korte termijn moeten we rekenen op tegenwind', zegt hij. En daarmee bedoelt hij: onafhankelijkheid.

Hoe vergaat het de Schotse whisky-export?

Matigjes, zegt diezelfde Schotch Whisky Association. De groei was er vorig jaar plotseling uit. Maar met 5,2 miljard euro is whisky na olie en gas (dat geldt als één categorie) wel het tweede exportproduct van de toekomstige natie. De duurdere whisky's, de single malts, waren nog wel hevig in trek: die export groeide met 5 procent. De grootste exportmarkt is de Verenigde Staten. Maar Nederland (stijging 13 procent) is een van de snelst groeiende markten. Slechts naar vier landen groeide de export nog harder. Met Polen als kampioen: 38 procent erbij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden