Schotse premier naar rechter om tv-debatten

Schotten hebben in de ogen van sommige Engelsen, zoals het gezegde luidt, ‘a chip on their shoulder’: een permanente houding van verongelijktheid, al dan niet gebaseerd op oud onrecht. Wrok en jaloezie zijn andere woorden die in de buurt komen. Omgekeerd heeft menige Schot een hekel aan al hetgeen vanuit het arrogante Londen wordt gedicteerd.

Dit sentiment speelt weer op in Groot-Brittannië nu de televisiedebatten zo’n cruciale rol lijken te spelen tijdens de verkiezingen. Hiervoor hebben de grote landelijke tv-zenders alleen de drie mannen uitgenodigd die serieus kans hebben het land de komende jaren te mogen leiden: Gordon Brown (Labour), David Cameron (Conservatieven) en Nick Clegg (Liberaal-Democraten).

De Schotse premier Alex Salmond is echter al enige tijd woedend: hij had ook mee willen doen. Salmond is leider van de Scottish National Party (SNP), die sinds 2007 regeert in Edinburgh en streeft naar een onafhankelijk Schotland.

Van tegenwerpingen dat hij niet eens kandidaat is voor het parlement in Westminster, en dus geen Brits premier kan worden, is Salmond niet onder de indruk. Hij noemt het een ‘democratisch schandaal’ dat hij niet is gevraagd, aangezien er in de debatten ook wordt gesproken over grote onderwerpen waarover Schotland zelf mag beslissen, zoals onderwijs, zorg en justitie.

De SNP is dinsdag zelfs naar de rechter gestapt met de eis alsnog te worden toegelaten tot het laatste debat, dat morgenavond wordt uitgezonden door de BBC. Het lukte de partij in enkele dagen 60 duizend euro los te peuteren bij 1.600 sympathisanten om de kosten te dekken. De zaak dient vandaag in Edinburgh.

Het is zeer de vraag of de BBC zal worden gedwongen Salmond alsnog te vragen. De beledigde premier weigerde zondag te verschijnen bij een regionaal BBC-debat tussen Schotse politieke leiders. De uitkomst van het proces zou niettemin kunnen zijn dat er een verbod komt op de uitzending in Schotland, iets dat in het verleden al eens is gebeurd met een politiek programma.

Hoewel Salmond van alle kanten wordt beschuldigd van een publiciteitsstunt, lijkt hij een punt te hebben als het om de inhoud van de debatten gaat. Schotland (5 miljoen inwoners) kwam er tot dusver bekaaid af. De enige vermelding kwam van Gordon Brown, zelf een Schot, die een grapje maakte over het slechte weer in zijn geboorteland toen hij sprak over zonnepanelen en windenergie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden