Schots parlement stemt definitief in met referendum voor onafhankelijkheid

Aan de vooravond van het officiële begin van de Brexit heeft het Schotse parlement dinsdag ingestemd met een nieuw onafhankelijkheidsreferendum. In een ijzige ontmoeting met de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon heeft de Britse premier Theresa May laten weten dat daar geen sprake van kan zijn, in elk geval niet tijdens de Brexit-onderhandelingen. De Britse regering heeft geen behoefte aan extra complicaties in wat de zwaarste politieke gesprekken sinds mensenheugenis gaan worden.

Patrick van IJzendoorn
Een voorstander van het referendum vandaag bij het parlement. Beeld ap
Een voorstander van het referendum vandaag bij het parlement.Beeld ap

May en haar Brexiteers staan bij het in werking stellen van artikel-50 niet alleen onder druk van de opstandige nationalisten in Schotland. In Westminster heeft de campagnegroep Open Britain, bestaande uit eurogezinde politici uit alle partijen, een waslijst opgesteld van doelen die in Brussel moeten worden bereikt. Het gaat om beloften die door de Brexiteers zelf zijn gedaan. Zo moet er 350 miljoen pond per week naar de gezondheidszorg gaan, dient de immigratie af te nemen en zal de toegang tot de gemeenschappelijke markt hetzelfde moeten zijn als tijdens het lidmaatschap.

Deze eisen worden gezien als onhaalbaar. De Brexiteers hebben zich afgelopen maanden al gedistantieerd van die 350 miljoen pond en maandagavond zei Brexit-minister David Davis dat de kans bestaat dat de immigratie gaat toenemen in plaats van dalen. Hij voegde eraan toe dat het erom gaat dat de Britten voortaan controle hebben over de migratie. Hoe slecht de sfeer in Westminster is, blijkt uit de unieke beslissing van de Brexiteers om uit de Kamercommissie van Brexit-zaken te stappen. Dit uit protest tegen de koers van de eurogezinde voorzitter Hilary Benn.

19 duizend richtlijnen

Vanuit Brexit-hoek wordt de regering ondertussen gemaand om zo snel mogelijk een vreugdevuur van EU-richtlijnen aan te steken. De 19 duizend richtlijnen kosten, zo heeft de denktank Open Europe berekend, de Britten 27,4 miljard pond per jaar. Daarbij moet worden aangetekend dat Britse bureaucraten er door de jaren heen veel eigen bepalingen aan hebben toegevoegd. Voorname pijnpunten zijn richtlijnen die grenzen stellen aan het aantal uren dat medici mogen werken, die bepalen dat salamanders beschermde dieren zijn en die het gebruik van krachtige stofzuigers verbieden. Dat laatste is een niet te onderschatten probleem in een land vol tapijten.

De stemming bij de Brexiteers is er eentje van optimisme en ontembaar enthousiasme, ook waar het gaat om een van de grote struikelblokken bij de aanstaande scheiding: het geld. Volgens berekeningen van het Britse ministerie van Financiën heeft de EU hooguit 20 miljard pond tegoed van het Verenigd Koninkrijk, terwijl Brussel meer dan het dubbele zou eisen. De Britten zijn ervan overtuigd dat het internationale recht aan hun kant staat en zijn bereid om het te laten aankomen op een rechtszaak. Of dat politiek gezien handig is, is een andere vraag.

Campagne tijdens het vorige referendum in september 2014. Beeld afp
Campagne tijdens het vorige referendum in september 2014.Beeld afp

Lees verder:

Leider Schotland waarschuwt: tegenhouden Schots referendum zou 'rampzalig' zijn voor conservatieven

De Schotste Eerste Minister Nicola Sturgeon heeft de Britse regering gewaarschuwd dat het tegenhouden van een tweede Schots onafhankelijkheidsreferendum 'rampzalig' zou zijn voor de Conservatieve Partij.

Schotland stuurt aan op nieuw referendum

Schotland gaat mogelijk opnieuw over onafhankelijkheid stemmen nu Brexit werkelijkheid wordt. Het kabinet treft alvast voorbereidingen voor een eventueel referendum. Dit heeft de Schotse premier Nicola Sturgeon bekendgemaakt.

Grote meerderheid Schots parlement verwerpt May's brexitplan

Het Schotse parlement heeft dinsdag met grote meerderheid (90 tegen 34) het plan van de Britse premier Theresa May om de Europese Unie te verlaten afgewezen. Het ging om een symbolische, niet-bindende stemming, die wel aantoont hoe de Brexit het Verenigd Koninkrijk splijt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden