Nieuws
Schots koningsdrama sleept zich voort: premier Sturgeon misleidde (per ongeluk) parlement
De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft het Schotse parlement misleid. Dat is de conclusie in een commissierapport dat volgende week verschijnt. De druk op de leider van de Schotse Nationalisten (SNP) loopt op, zeker met de verkiezingen in mei in het vizier.
Sturgeon is verwikkeld in een hevige strijd met haar voorganger Alex Salmond. Een jaar geleden werd die laatste door een rechtbankjury vrijgesproken van seksuele intimidatie van tien vrouwen. Volgens Salmond, onder wie de SNP opkwam, maakte deze zaak deel uit van een samenzwering onder leiding van Sturgeon, met als doel hem in de gevangenis te krijgen. Sturgeon noemt deze aantijging onzin.
Twee weken geleden werd de Schotse premier een dag lang verhoord door een Kamercommissie over een ontmoeting met Salmond naar aanleiding van de aanklachten die drie jaar geleden aan het licht kwamen. Enkele dagen eerder vertelde Salmond zijn kant van het verhaal aan de onderzoekscommissie. Nu blijkt dat Sturgeon niet de waarheid heeft verteld over de afspraak tussen haar en Salmond, maar de commissie stelt tevens dat de premier hier niet opzettelijk over heeft gelogen.
Dat laatste zou wel eens haar redding kunnen zijn, want doelbewust liegen is reden voor vertrek. Toch verhoogt dit de druk op Sturgeon. Ze ging meteen in de tegenaanval door te zeggen dat de commissie bewust heeft gelekt om haar, in de aanloop naar de cruciale verkiezingen, politieke schade toe te brengen. De premier riep mensen op om niet te oordelen voordat het rapport is afgerond.
Belangenverstrengeling
‘Het is een volstrekt unieke zaak,’ zegt het Conservatieve commissielid Murdo Fraser. ‘Stel je voor dat David Cameron Boris Johnson ervan beticht te hebben geprobeerd hem in de gevangenis te krijgen.’ De commissieleden beschikken niet over alle informatie uit de rechtszaak tegen Salmond. De Lord Advocate, de hoogste jurist van Schotland, zou bang zijn geweest dat de identiteit van de vrouwen die aanklachten indienden tegen Salmond openbaar zou worden.
Over die beweegredenen bestaan twijfels. ‘Je moet niet vergeten dat hij niet alleen het hoofd is van de rechtsprekende macht’, zegt Fraser, ‘maar ook in de top van de SNP zit. Dat riekt naar belangenverstrengeling.’ In het Britse Lagerhuis openbaarde het Conservatieve Kamerlid David Davis dinsdagavond vertrouwelijke informatie uit het dossier. Daarbij zette hij zijn parlementaire onschendbaarheid in.
De door Davis onthulde informatie, waaruit blijkt dat de stafchef van Sturgeon een nogal dubieuze rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van de zaak tegen Salmond, kan niet door de commissie worden gebruikt. Het Britse weekblad The Spectator heeft ook vertrouwelijke informatie wereldkundig gemaakt en is door de Lord Advocate gesommeerd om de informatie te verwijderen. Het blad weigert.
Op 6 mei zijn de Schotse verkiezingen. De SNP hoopt een absolute meerderheid te behalen, zodat het kan aandringen op een nieuw onafhankelijkheidsreferendum. In de afgelopen weken nam het vertrouwen in Sturgeon en haar partij af, mede door de affaire-Salmond. Wanneer Sturgeon de beoogde meerderheid niet haalt, zal ook binnen de SNP de roep om haar aftreden toenemen.