Cijfers bij het nieuws

Schotland schrapt vrijwel alle maatregelen, Iran en VS kampen met oplopende coronacijfers

De belangrijkste coronacijfers van maandag: Schotland gaat de zuiderburen in Engeland achterna en schrapt vanaf maandag vrijwel alle coronamaatregelen, dankzij de hoge vaccinatiegraad en dalende besmettingscijfers. In Iran en de Verenigde Staten zijn de cijfers minder gunstig.

Semina Ajrovic en Anke van den Broek
In Iran zijn slechts 15 doses coronavaccin per 100 inwoners toegediend. Beeld EPA
In Iran zijn slechts 15 doses coronavaccin per 100 inwoners toegediend.Beeld EPA

Schotland schrapt vrijwel alle coronamaatregelen, mede dankzij hoge vaccinatiegraad

Na Engeland zet ook Schotland een grote stap richting het oude normaal: de meeste coronamaatregelen gelden niet meer. Honderden Schotten stonden middernacht in de rij voor clubs en andere uitgaansgelegenheden, die voor het eerst sinds maart 2020 de deuren openden. Buitenbijeenkomst van duizenden bezoekers mogen weer en de quarantaineplicht vervalt voor volledig gevaccineerden die in aanraking zijn geweest met een besmet persoon.

De versoepelingen zijn volgens de Schotse premier Nicola Sturgeon mogelijk dankzij de hoge vaccinatiegraad en de dalende trend in de besmettingscijfers. Van de 18-plussers kreeg 90 procent een eerste prik en is 75 procent volledig ingeënt. De afgelopen week werden er nog zo’n 150 besmettingen per honderdduizend inwoners geregistreerd, anderhalf keer zo veel als in Nederland. Mondkapjes blijven verplicht in publieke ruimten en het openbaar vervoer. Ook raadt de overheid thuiswerken aan, mits het mogelijk is.

Corona houdt Iran in zijn greep

In Iran sterft elke twee minuten één persoon aan corona, dat melden de Iraanse staatsmedia. Het land worstelt sinds eind juni met een ernstige toename van het aantal besmettingen en sterfgevallen. Op maandag werden 588 overledenen gemeld, het hoogste aantal sinds de uitbraak van het virus. Door de explosieve verspreiding van het virus hebben ziekenhuizen in grote steden geen bedden meer voor nieuwe patiënten. Autoriteiten klagen over het niet naleven van coronamaatregelen, maar ook de lage vaccinatiegraad lijkt een probleem. In het land zijn slechts 15 doses coronavaccin per 100 inwoners toegediend.

Zuidoosten Verenigde Staten hard getroffen door deltavariant

De deltavariant heeft de Amerikaanse besmettingscijfers flink opgedreven, vooral in staten waar grote delen van de bevolking niet zijn gevaccineerd. Het land zag de afgelopen twee weken een ruime verdubbeling van het aantal positieve testen, naar dagelijks ruim honderdduizend, het hoogste aantal sinds begin februari. De zuidelijke staat Louisiana meldt het grootste aantal besmettingen, 693 per honderdduizend inwoners. Zo’n 37 procent van de bevolking is er volledig gevaccineerd, wat aanzienlijk lager is dan het landelijk gemiddelde van 50 procent. Ook in de zuidoostelijke staten Arkansas, Mississippi, Alabama en Florida blijft het aantal meldingen in hoog tempo oplopen, tot ruim 500 besmettingen per honderdduizend inwoners, met een toenemend aantal ziekenhuisopnamen als gevolg. Momenteel zijn ruim 66 duizend Amerikanen vanwege corona opgenomen in het ziekenhuis, omgerekend naar inwonertal vijfmaal meer dan in Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden