Schotenwisseling aan grens Noord- en Zuid-Korea

Noord- en Zuid-Korea hebben elkaar vandaag beschoten. De schotenwisseling begon er volgens een bron bij het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie mee dat Noord-Korea bij de grensplaats Yeoncheon op een Zuid-Koreaanse propagandaballon schoot. Een aantal patronen kwam op Zuid-Koreaans grondgebied terecht, waarop Zuid-Korea terugschoot, aldus de zegsman.

redactie
Een militaire oefening van Noord-Korea leidde in maart al eerder tot een vuurgevecht met aartsrivaal Zuid-Korea. Toen artillerievuur vanuit het noorden terecht kwam aan de zuidkant van de maritieme grens in de Gele Zee, schoot Zuid-Korea op zijn beurt terug richting de Noord-Koreaanse wateren. Beeld AFP
Een militaire oefening van Noord-Korea leidde in maart al eerder tot een vuurgevecht met aartsrivaal Zuid-Korea. Toen artillerievuur vanuit het noorden terecht kwam aan de zuidkant van de maritieme grens in de Gele Zee, schoot Zuid-Korea op zijn beurt terug richting de Noord-Koreaanse wateren.Beeld AFP

Zuid-Koreaanse activisten en gevluchte Noord-Koreanen laten geregeld ballonnen met tegen het noorden gerichte pamfletten los bij de grens. Noord-Korea noemde de actie van vrijdag, die was aangekondigd, donderdag al 'een soort oorlogsverklaring'.

Noord-Korea viert vrijdag het 69-jarig bestaan van de almachtige Koreaanse Arbeiderspartij. Actievoerders lieten vanuit Zuid-Korea tien enorme, langwerpige ballonnen op, met daaraan twintigduizend pamfletten en ander propagandamateriaal en dollarbiljetten.

'Als de Zuid-Koreaanse autoriteiten de voorgenomen verspreiding van pamfletten toestaan of door de vingers zien, zullen de betrekkingen tussen noord en zuid opnieuw onbeheersbaar rampzalig uit de hand lopen en dat zal geheel te wijten zijn aan de provocateurs', zo stelde het Noord-Koreaanse Comité voor de Vreedzame Hereniging van Korea donderdag in een verklaring.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden