Schot in onderhandelingen kabinet en corporaties

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en de woningcorporaties lijken elkaar te naderen over de bijdrage die de corporaties moeten leveren aan de verbetering van de probleemwijken. De sociale huisvesters zullen volgens ingewijden eerder dan gepland belasting moeten betalen over alle winst die ze maken.

Ook volgens de koepelorganisatie van woningcorporaties Aedes ,,wordt over integrale vennootschapsbelasting gesproken als mogelijke oplossing''. Tot nu toe waren de corporaties tot 2011 van vrijgesteld van deze winstbelasting. Ze betalen op dit moment alleen vennootschapsbelasting over hun commerciële activiteiten. Met de belastingheffing zal het Rijk een groot deel van de noodzakelijke 3 miljard euro binnen kijgen.

Woensdagavond sprak minister Ella Vogelaar (Wonen) opnieuw met de woningcorporaties over het langlopende conflict over de miljardenafdracht. Volgens Aedes zijn de corporaties ,,nog steeds in gesprek met minister Vogelaar'', aldus voorzitter Willem van Leeuwen.

Regeerakkoord

In het regeerakkoord is vastgelegd dat de corporaties gedurende vier jaar jaarlijks 750 miljoen euro moeten bijdragen aan de aanpak van de achterstandswijken. Het conflict met het kabinet draait vooral om de zeggenschap over de miljardenpot.

Volgens Van Leeuwen gaan de onderhandelingen niet alleen over de veertig probleemwijken zoals het kabinet die heeft gedefinieerd, maar ook over de opgave die de corporaties zichzelf hebben gesteld om de sociale woningbouw inNederland te verbeteren.

Minister Wouter Bos van Financiën en Ella Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie willen voorafgaande aan het kabinetsberaad niet op de onderhandelingen ingaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden