Schot Ballack ontnuchtert gastheer

Na een ontnuchterende avond in het Ernst Happel Stadion is alles weer normaal voor het verlamde Oostenrijk. Ook een flets Duitsland plaatste zich voor de kwartfinales.

Van onze verslaggever Robèrt Misset

Een Weens wonder bleef uit, door een magisch schot van Michael Ballack die een glorieuze wederopstanding beleefde. De 31-jarige aanvoerder was bij het EK onzichtbaar gebleven, maar maandagavond loodste hij de Mannschaft naar een pikante ontmoeting met het Portugal van zijn nieuwe trainer Scolari.

Ballack reageerde zoals alleen grote spelers dat doen: met een magnifieke vrije trap vanaf zeker 25 meter dat de kritiek deed verstommen. De bal lag voor Ballack op een ideale plek om zijn handelsmerk weer eens te demonstreren.

Maar hij leek tijdens dit EK de last van een verloren seizoen met Chelsea mee te torsen. Gehuild had Ballack in het Loezjniki-stadion van Moskou, nadat Chelsea in de Champions Leaguefinale tegen Manchester United de hand op de Cup had liggen en hem na een bizarre serie strafschoppen toch moest afgeven.

Kon een mislukt EK er ook nog bij, zoals de Tsjechische doelman Cech – teamgenoot van Ballack bij Chelsea – prevelde na zijn tragikomische blunder tegen de Turken? Niet voor de gekrenkte captain van een ploeg, die na de martelgang tegen Kroatië op drift was geraakt.

Ballack had het in de media ook flink te verduren gehad. Eerst zag hij een lugubere fotomontage in een Poolse krant, waarop coach Beenhakker zijn afgehakte hoofd omhoog hield. De cover van een Oostenrijks boulevardblad zal tot meer hilariteit hebben geleid in het Duitse kamp.

Nu hield een naakte Ballack de handen voor zijn geslachtsdeel onder de kop: Trek die Duitsers hun broeken uit. Zou het allemaal door zijn hoofd zijn geschoten, toen Ballack met een verbeten trek rond zijn mond de aanloop nam voor een vrije trap, waarmee hij een hele natie wist te bevrijden?

De vertraagde beelden vertelden hoe groot de ontlading was. Als bij een strafcorner in het hockey schoof Lahm de bal aan en werd Ballack bediend door zijn secondant Frings. Ballack raakte de bal vol met de wreef en de Oostenrijkse doelman Macho moet het projectiel slechts langs zich hebben horen suizen: 0-1.

Meteen legde Ballack zijn wijsvinger op zijn lippen om de Oostenrijkers de mond te snoeren. ‘Ze hadden een grote mond gehad’, aldus Ballack. ‘Alsof niet Duitsland, maar Oostenrijk drie keer wereldkampioen was geworden.’

Je zou denken dat de Oostenrijkers wel iets anders aan hun hoofd hadden met een dreigende regeringscrisis, omdat bondskanselier Gusenbauer door zijn partijgenoten van de SPÖ werd afgezet als partijleider. Daarnaast gingen 15 duizend huisartsen in staking tegen de hervormingen in de gezondheidszorg.

Maar de politiek was maandag een kiezel in een roerloze vijver. Zelden zal de laatste strofe in de nationale hymne – het veelgeroemde Oostenrijk – zo hartstochtelijk zijn meegezongen als maandagavond in het van passie dampende Ernst Happel Stadion.

Een heet avondje werd het hooguit voor beide coaches, die op last van de Spaanse arbiter Mejuto Gonzalez het grootste deel van de wedstrijd vanaf de tribunes moesten volgen. Eerst kreeg de Duitse teamchef Löw het aan de stok met de vierde official uit Slovenië, waarna zijn Oostenrijkse collega Hickersberger zich in de discussie mengde.

Broederlijk stonden de trainers naast elkaar in het Duitse vak en met een ferme handdruk voor Löw bezegelde Hickersberger hun gedwongen aftocht. Zo kon Löw de treffer van Ballack vieren met een prominent gezelschap. Hij omhelsde eerst de geschorste Schweinsteiger, kon de verleiding weerstaan om de uitgelaten bondskanselier Angela Merkel te knuffelen en kreeg een high five van tennisicoon Boris Becker.

De taken van Löw werden overgenomen door zijn assistent Hansi Flick, die geen idee zei te hebben waarom de teamchef het veld moest verlaten. ‘Beide trainers hebben de vierde official slechts gevraagd of ze normaal konden coachen en moesten na enige hectiek langs de lijn vertrekken.’

De tuchtcommissie van de UEFA bepaalt vandaag of sancties zullen volgen tegen de verbannen coaches en of Löw wordt geschorst voor de kwartfinale tegen Portugal. In deze opgeklopte ambiance moest het spel wel tegenvallen.

Duitsland manifesteerde zich als een mentaal gewonde ploeg, die veel van zijn flair tijdens het WK in eigen land heeft verloren. ‘Je kon van ons niet verwachten dat we na de nederlaag tegen de Kroaten fris en onbevangen zouden spelen’, zei Ballack. Maar tegen Portugal zal Duitsland niet alleen kunnen vertrouwen op een nieuw meesterwerk van zijn dirigent.

Scheidsrechter Gonzales stuurt de Duitse coach Löw weg wegens commentaar op de arbiter. (EPA) Beeld EPA
Scheidsrechter Gonzales stuurt de Duitse coach Löw weg wegens commentaar op de arbiter. (EPA)Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden