‘Schorsing pedofiele student terecht’

De pedofiele student orthopedagogiek die door de Radboud Universiteit Nijmegen is weggestuurd, maakt weinig kans als hij zijn schorsing voor de rechter aanvecht....

De 28-jarige Norbert de Jonge is van de universiteit verwijderd omdat hij zich in de media profileerde als pedofiel en secretaris van de politieke partij PNVD (Partij Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit). Deze wil onder meer seksuele contacten tussen volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar toestaan. De Jonge, die vrijdag onbereikbaar was, zou juridische stappen tegen de universiteit overwegen.

Volgens advocaat Gabi van Driem zal de rechter dan een afweging moeten maken tussen het recht van De Jonge op onderwijs en het recht van de universiteit een student te weigeren. Die afweging kan volgens haar alleen nadelig voor De Jonge uitvallen. ‘Het kan natuurlijk niet dat zwakbegaafde kinderen straks zo iemand als leraar of begeleider krijgen.’

Daar komt bij dat pedofilie strafbaar is. ‘Door dergelijke standpunten uit te dragen, orthopedagogie te studeren en met kinderen te willen werken, propageert hij in feite dat hij maling heeft aan het Wetboek van Strafrecht’, stelt ze.

Artikel 1 van de Grondwet en de Algemene Wet Gelijke Behandeling verbieden discriminatie op grond van seksuele gerichtheid. Probleem voor De Jonge is dat de wet alleen homo- en heteroseksualiteit als dusdanig erkent. Pedofilie is juridisch geen seksuele geaardheid, zegt Marcel Scholten van de Commissie Gelijke Behandeling. De Jonge hoeft daarom niet bij de commissie aan te kloppen.

De consequentie lijkt dat een pedofiel mag worden gediscrimineerd. ‘Daar komt het op neer’, zegt advocaat Van Driem. ‘Pedofilie is een misdrijf. Een moordenaar of een verkrachter mag je ook discrimineren.’

Collega-advocaat en jarenlange specialist in zedenzaken Chris Veraart noemt het opmerkelijk dat pedofilie niet als seksuele gerichtheid te boek staat. ‘Ik durf mijn hand er voor in het vuur te steken dat het een geaardheid is, en eentje waar je geen donder aan kunt doen.’ Volgens hem zou De Jonge niets te vrezen moeten hebben, zolang hij zijn opvattingen maar niet in de praktijk brengt.

Waarmee niet is gezegd dat de student enige kans maakt. De rechter zal begrip hebben voor het standpunt van de universiteit dat een pedofiele student orthopedagogie de vertrouwensrelatie tussen ouders en onderwijsinstelling aantast.

De rechter zal bovendien de vox populi meewegen. ‘Ik zou het ook niet leuk vinden als mijn kind bij een pedofiele leraar in de klas zit’, zegt Veraart. ‘Die jongen komt echt niet meer op de universiteit terug. Niet in dit tijdsgewricht.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden