Schorsing Albayrak onzorgvuldig

Nurten Albayrak kan per 1 maart terugkeren als topvrouw bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het Gerechtshof in Den Haag oordeelde dinsdag onder meer dat haar werkgever, de Raad van Toezicht, onzorgvuldig heeft gehandeld bij haar schorsing.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS TOINE HEIJMANS en ELSBETH STOKER

AMSTERDAM - De schorsing was aanvankelijk het gevolg van onduidelijkheid over haar salaris, en werd later verlengd wegens onrust onder het personeel over haar functioneren en de 'angstcultuur' bij het COA.

De tijdelijk teruggetreden Raad van Toezicht, onder leiding van Loek Hermans, laat via een woordvoerder weten zich niet aangesproken te voelen door het vonnis. Albayrak schrijft in een reactie per e-mail opgelucht te zijn. 'Dit is voor mij een cruciale stap op weg naar volledige rehabilitatie.' Wat haar betreft gaat ze in maart weer aan de slag. 'Ik ben blij dat ik nog wat tijd heb om me in te lezen, want ik heb door de non-actiefstelling wel achterstand opgelopen.'

Of het daadwerkelijk zo ver komt, is de vraag. Sinds oktober zwaait Harry Paul als interim-bestuurder de scepter bij het COA. Op het intranet van de organisatie stond lange tijd te lezen dat Paul 'waarschijnlijk ongeveer een jaar bij het COA blijft'. In het vonnis benadrukt de rechter dat het contract met Paul per direct opgezegd kan worden, en dat door minister Leers niet is gezegd dat Albayrak nooit meer kan terugkeren.

Het COA noch Leers wil inhoudelijk reageren op de uitspraak. Die willen ze eerst bestuderen. 'Het gaat om een aangelegenheid tussen een werkgever en een werknemer; de werkgever heeft fouten gemaakt en die moeten gerepareerd worden', aldus de COA-woordvoerder.

Op de werkvloer is het nieuws 'als een bom ingeslagen', aldus een medewerker. 'We gingen er niet vanuit dat ze nog terug zou komen. Het is onbegrijpelijk. Waarom wacht de rechter het onderzoek naar de misstanden niet af?'

De resultaten van dat onderzoek worden eind maart verwacht. Dat richt zich op de angstcultuur die bij het COA zou heersen, en de rol die Albayrak hierin speelde. Daarnaast heeft de ondernemingsraad onderzoek laten verrichten; de conclusies komen in februari.

De affaire-Albayrak begon in september. Via de NOS luidde een aantal anonieme medewerkers de noodklok. Ruim een week later liet Leers weten dat de topvrouw gelogen zou hebben over de hoogte van haar riante salaris. Ze werd twee weken geschorst. Die op non-actiefstelling werd op 11 oktober verlengd. Volgens de rechter heeft onder meer de toenmalige Raad van Toezicht onzorgvuldig gehandeld door haar op 27 september te schorsen. In plaats van 'paniekerig' te reageren op alle onrust, zou de Raad van Toezicht haar de kans hebben moeten geven om haar kant van het verhaal te vertellen. Albayrak wijt de salarisonrust aan een misverstand.

Een woordvoerder van de Raad van Toezicht laat weten dat de raad zich 'niet op de vingers getikt voelt' door het vonnis, omdat de raad op 11 oktober - in afwachting van de onderzoeksresulaten - is teruggetreden. De Raad werd eerder dit jaar door verontruste personeelsleden om hulp gevraagd, maar heeft daarop geen actie ondernomen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden