'Schoonste verkiezingen ooit in Iran'

Raad van Hoeders van de Grondwet heeft ‘geen onregelmatigheden aangetroffen’...

ANPAP en Reuters

teheran Bij de presidentsverkiezingen in Iran is geen fraude gepleegd. Dat stelde althans een woordvoerder van de almachtige Raad van Hoeders van de Grondwet vrijdag. ‘Na tien dagen van onderzoek hebben we geen grote onregelmatigheden aangetroffen.’ Hij noemde de presidentsverkiezingen van 12 juni ‘de schoonste uit de geschiedenis van Iran’.

De Raad van Hoeders is het hoogste juridische orgaan in Iran. De drie verliezende kandidaten van de presidentsverkiezingen hadden ruim zeshonderd klachten ingediend bij de raad. Eerder concludeerde de raad al dat in verscheidene delen van het land fouten zijn gemaakt, maar dat die niet erg genoeg zijn om de verkiezingen over te doen.

De huidige president Mahmoud Ahmadinejad won de verkiezingen van twee weken geleden, althans volgens de officiële uitslag. Sindsdien zijn aanhangers van de verliezende hervormingsgezinde kandidaten Mir Hossein Mousavi en Mehdi Karoubi geregeld de straat opgegaan om te demonstreren tegen de uitslag. De protesten worden met harde hand onderdrukt, met tal van doden als gevolg.

De vooraanstaande Iraanse geestelijke Ahmad Khatami vindt dat de leiders van de betogingen in zijn land de doodstraf moeten krijgen. De conservatieve Khatami deed zijn uitspraak vrijdag tijdens een gebedsceremonie op de universiteit van Teheran.

Khatami zei dat ‘de relschoppers’ een lesje nodig hebben en geen genade verdienen. Ahmad Khatami is een vertrouweling van Ahmadinejad.

Mousavi liet al eerder weten zich niet bij de uitspraak van de Raad van Hoeders te zullen neerleggen, omdat het orgaan volgens hem partijdig is in het conflict. Mousavi wil nieuwe verkiezingen, maar de machtigste man van het land, geestelijk leider Ali Khamenei, heeft al laten weten dat dat niet zal gebeuren.

De G8, de groep van acht vooraanstaande geïndustrialiseerde landen, betreurt de gewelddadigheden in Iran. De G8 roept het regime op ‘de fundamentele mensenrechten te respecteren’. De ministers van Buitenlandse Zaken van de G8-landen waren vrijdag bijeen in het Italiaanse Triëst en gaven een verklaring uit over de situatie in Iran.

De Italiaanse minister Franco Frattini benadrukte dat de G-8 niet wil ingaan op ‘electorale procedures’ en zich niet met Irans interne aangelegenheden wil bemoeien.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en zijn collega’s van andere EU-landen komen zaterdag op het Griekse eiland Korfu bijeen om de situatie in Iran te bespreken. De meeste ministers moeten daar toch al zijn voor een NAVO-bijeenkomst. Zij zullen naar verwachting het gewelddadig neerslaan van betogingen scherp veroordelen. Ze willen oproepen om tot een vredelievende oplossing te komen. Ook wil Verhagen dat de EU meer solidariteit toont met Londen. Iran heeft twee Britse diplomaten uitgewezen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden