Schoonmakers bereiken principe-akkoord

Aan de al maanden durende acties van schoonmakers komt zeer waarschijnlijk snel een eind. Ondernemers en vakbonden zijn het eens over een nieuwe CAO.

Dat is donderdagmiddag op een persconferentie bekendgemaakt. Woensdagavond laat werd overeenstemming bereikt in het al maanden slepende conflict. Het woord is nu aan de achterban. Die moet goedkeuring geven aan het principe-akkoord, waarna de cao definitief wordt ingevoerd.

De nieuwe cao heeft een looptijd van twee jaar. De werknemers krijgen er per 1 juli dit jaar 1 procent bij en op 1 januari 2011 nog eens. Op 1 juli 2011 komt er nog 0,75 procent bij. ‘Eind 2011 krijgen de schoonmakers een eindejaarsuitkering van 0,75 procent’, aldus Rob Bongenaar, directeur van de grootste werkgeversorgsanisatie in de schoonmaak, OSB.

Arbeidsvoorwaarden

De schoonmaakbranche is bereid om de komende twee jaar ruim 90 miljoen euro in de lonen en andere verbeteringen in de arbeidsvoorwaarden van schoonmakers te investeren. Verder is met de vakbeweging afgesproken om samen met opdrachtgevers te gaan werken aan de totstandkoming van een 'convenant voor goed opdrachtgeverschap'. Deze code is van groot belang voor grote en mkb-bedrijven in de schoonmaakbranche.

Voor het eerst

Volgens FNV Bondgenoten hebben afgelopen weken zo’n duizend van de circa 150 duizend schoonmakers meegedaan aan de protestacties. Een klein percentage, maar het was voor het eerst dat schoonmakers – die vaak laag zijn opgeleid, slecht Nederlands spreken en zelden lid zijn van een vakbond – met zovelen en zo lang het werk neerleggen.

Op verschillende stations is het een bende door de staking. Ook de Amsterdamse kantoren van Reed Elsevier, De Telegraaf en het UWV werden weken niet gereinigd. Vorige week waren er acties bij het schoonmaakbedrijf CSU.

[VIDEO]

Schoonmakers demonstreren bij Schiphol. (Joost van den Broek/de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.