Schoonmaakbedrijven sjoemelen met arbeidsomstandigheden

Afgelopen jaar hebben verschillende schoonmaakbedrijven die in de fastfoodsector werken overtredingen begaan. Te lange werkdagen, werknemers te weinig betalen, uitkeringsfraude en het ontbreken van een werkvergunning zijn enkele overtredingen die de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens een onderzoek bij vijftig fastfoodbedrijven aantrof.

Ronja Kool
null Beeld Daniel Oines
Beeld Daniel Oines

Bij de vijftig onderzochte vestigingen zijn tien verschillende schoonmaakbedrijven actief. Bij deze tien schoonmaakbedrijven werkten 102 schoonmakers. Maar bij één van de vijftig onderzochte bedrijven werden geen overtredingen geconstateerd.

De controles naar de werkomstandigheden werden uitgevoerd door de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Belastingdienst, de Uitvoerder van Sociale Werknemersverzekeringen (UWV) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Het is nog niet bekend in welke hoek de meeste overtredingen zijn begaan. Het onderzoek loopt nog. 'De ene overtreding is sneller duidelijk dan de andere. Zo kunnen we het direct constateren als er vreemdelingen in dienst zijn of als er uitkeringsfraude wordt gepleegd. We checken dit door iemands identiteitsbewijs te vergelijken met de registratie. Of werknemers niet onder het minimumloon werken is iets minder snel te zien', aldus Paul van der Burg, woordvoerder Inspectie bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Ontwijken sociale premies

Tijdens het onderzoek werd bekend dat 41 van de 102 onderzochte schoonmakers uitkeringsfraude heeft gepleegd. Zij ontvingen een uitkering terwijl ze ondertussen gewoon bij het schoonmaakbedrijf werkten. 'Je kunt er wel vanuit gaan dat schoonmaakbedrijven dat hebben geweten. Het was voor hen waarschijnlijk voordelig, omdat ze hierdoor minder konden uitbetalen en dus goedkopere werknemers hadden. Er is ook een grote kans dat de schoonmaakbedrijven nooit sociale premies hebben afgedragen, maar dat onderzoekt de Belastingdienst momenteel nog', aldus Van der Burg.

Een aantal schoonmakers meldde ook dat ze voor langere tijd zeven nachten per week werkten. Ook zouden niet alle gewerkte uren worden uitbetaald en zouden ze geen vakantiegeld krijgen. Schoonmakers moeten volgens de inspectie soms na het nachtwerk nog wachten tot er de volgende ochtend weer werknemers van het fastfoodbedrijf binnenlopen om hun werk te controleren. Die wachturen zouden ook niet worden uitbetaald.

Illegalen

De Inspectie van SZW kwam er bij twee schoonmaakbedrijven achter dat ze werknemers in dienst hadden die illegaal in Nederland zijn. De boete die bedrijven hiervoor krijgen betreft 8 duizend euro per persoon. Ook hebben acht van de onderzochte schoonmaakbedrijven de Arbeidstijdenwet overtreden en zes bedrijven de Wet minimumloon.

'We zijn eind 2015 in gesprek gegaan met de ketens. Bij de inspecties van dit jaar zagen we dat de situatie bij een aantal bedrijven is verbeterd. Bij franchisebedrijven werden verreweg de meeste overtredingen gevonden', aldus Van der Burg. Een maatregel die de fastfoodketens kunnen nemen is bijvoorbeeld het niet opnieuw in dienst nemen van schoonmaakbedrijven die overtredingen hebben begaan.

De schoonmakers die onderbetaald kregen zullen zelf een procedure moeten starten om hun niet-betaalde loon toch nog te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden