Schoonmaakacties bezorgen Spaanse ombudsman handen vol werk Spanje wil bedelaars uit straatbeeld

Officieel heet het dat ze terug naar huis gestuurd worden. In werkelijkheid belanden ze op plaatsen die ze nooit eerder zagen, maar die één ding gemeen hebben: ver weg....

Van onze correspondent

Cees Zoon

MADRID

In Spanje is de jacht op de bedelaars geopend. Steeds meer steden nemen maatregelen om het groeiend leger mensen dat de hand ophoudt van de openbare weg te weren. Ze duiken daarvoor soms verordeningen uit de vorige eeuw op, waarin bedelen wordt omschreven als klaploperij die in strijd is met de wet.

De schoonmaakacties hebben een dusdanige vorm aangenomen dat de nationale ombudsman een dagtaak heeft aan het tot de orde roepen van gemeentebesturen.

Het bontst maakt de burgemeester van Las Palmas op Gran Canaria het. Hij heeft simpelweg besloten tot het exporteren van de bedelaars die het straatbeeld van het toeristeneiland aantasten.

'Een daad van solidariteit met al die bedelaars die terug willen keren naar hun huis en hun familie', noemde burgemeester Soria zijn programma, waarvoor hij veel geld over heeft. Een enkele reis van de Canarische Eilanden naar het vasteland kost gemiddeld een kleine driehonderd gulden. De gemeente heeft al veertig tickets verstrekt, terwijl zo'n 250 'vagebonden' zich vrijwillig kunnen melden voor een vliegtochtje.

Onder de geëxporteerden bevinden zich ten minste drie geboren en getogen Gran-Canariërs, die aldus ver van huis belandden. Vele anderen kwamen terecht in uithoeken van Spanje die niet bepaald hun thuishaven zijn.

In de onbekende nieuwe stad arriveren zij platzak, zodat zij weinig andere mogelijkheden zien dan daar verder te bedelen. De burgemeester van Las Palmas doet weinig anders dan het probleem verplaatsen.

De bedelaars zullen hun best doen plaatsen als Santander, Murcia en Cartagena te mijden. In die steden beginnen de autoriteiten er een gewoonte van te maken ze met harde hand aan te pakken. Wie betrapt wordt op het vragen van aalmoezen, wordt door de politie onmiddellijk gearresteerd. Al het geld dat zij op zak hebben, wordt in beslag genomen.

De nationale ombudsman heeft honderden gevallen gedocumenteerd, waarbij blijkt dat bedragen tussen de een en 150 gulden zijn geconfisqueerd. Volgens de betrokken gemeenten wordt dit geld overgedragen aan charitatieve instellingen.

De gemeente Santander beroept zich op een verordening uit 1900 die bepaalt dat 'uit respect voor de rust van de burgers bedelen en landloperij absoluut verboden is'. Een ieder die de verordening schendt, dient door de politie te worden opgepakt 'met uitzondering van die armen die schriftelijk toestemming van het stadhuis hebben om te bedelen'.

Het hanteren van dergelijke verordeningen is volgens de ombudsman in strijd met de grondwet. Hij heeft de steden in kwestie gevraagd de vervolging van bedelaars te stoppen. Doen zij dit niet, dan begint hij een juridische procedure. Santander, Murcia en Cartagena dienen slechts als precedent, want het aantal steden dat op dezelfde manier optreedt, groeit met de dag. Opvallend is dat alle genoemde steden bestuurd worden door de conservatieve Partido Popular van premier Aznar.

Koud heeft de ombudsman maatregelen aangekondigd, of de burgemeester van Vigo sluit zich aan bij de kruisvaarders: 'We kunnen niet toestaan dat Vigo verandert in een centrum van zulke personen, die los van de andere problemen die ze veroorzaken, een beeld van de stad oproepen dat wij niet willen zien.' Dat geldt voortaan ook voor de straatventers, 'schorriemorrie' dat de plaatselijke middenstand een hoop last bezorgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden