Schoonmaakactie zet kwaad bloed in volleybalwereld

De zuiveringen van Van Zwieten hebben in vele geledingen van de volleybalwereld kwaad bloed gezet. De acties van de voorzitter werden door een insider met kennis van de Russische geschiedenis als stalinistisch afgeschilderd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Waar dient deze uitmesterij allemaal toe? Zo hoog was het Augias-gehalte van de volleybalstal toch ook niet? Waarom zijn zoveel bestuurders met hart voor hun sport en met verstand van zaken op een zijspoor gedirigeerd, geëxcommuniceerd zoals verzetsleider Derks dat betitelde. Er zal toch geen sprake zijn van drang tot zelfvernietiging?

Vast staat dat bondsvoorzitter Van Zwieten, ondersteund door protegé/directeur Hoex, in Woerden op een eiland is beland. Er is nauwelijks voeling meer met de achterban. Het lijkt tijd voor het parlement, de 69 leden tellende bondsraad, op 11 maart die pijnlijke boodschap aan het topje van het hoofdbestuur over te brengen. De vragen zijn slechts: wie leidt het verzet en is er een schaduwkabinet?

Volgens velen houdt de solitair opererende Woerdense burgemeester zich slechts bezig met de publicitair aantrekkelijke top en kan het hoofdbestuur zichzelf binnenkort net zo goed benoemen tot de enige, ware opvolger van de in stilte geëlimineerde sector Top. In twee regels tekst werd die sector vorige week in het bondsbulletin opgeheven.

De ontluistering van de sector Top (opvolger van KNT en KENT) is een fraai voorbeeld van de werkwijze van drs Herman A. van Zwieten. Onder zijn verantwoordelijkheid werd de opgestapte Annemiek Verrips terug gevraagd als hoofd van die bestuursafdeling, de verantwoordelijke topsportsectie waar het bestuur naar zou luisteren.

De beloofde armslag, vertrouwen en communicatie kwamen er in de praktijk helemaal niet. Het bestuur moest volgens Van Zwieten juist zovele zaken waarnemen, omdat de sector Top telkens in gebreke bleef. Uiteraard stond dat haaks op de ervaringen van de sector.

De werkelijke ontmanteling werd een feit toen het bestuur kwam aanzetten met een topsportbedrijf (BTS) die in stichtingsvorm diende te worden opgetrokken. Alsof de bond in '92 niet bijna kapot is gegaan aan zo'n stichting (de SSTN), waarin de belangen van de nationale teams waren ondergebracht en waar een begrotingsoverschrijding van 1,2 miljoen werd gepleegd.

Verrips, ooit hoog geprezen, voelde zich bedrogen en gepasseerd. Met de kennis van zaken van haar sector werd in elk geval niets gedaan. De bond trok liever een extern adviesbureau (BDO) aan om de structuur voor de verzelfstandiging van de topsport te bedenken.

De parallel met het Europees kampioenschap van dit jaar is duidelijk. De eigen organisatiecommissie, onder leiding van Langenhuysen, werd uitgerangeerd en een duur managementsbureau, het uit de paardesport bekende CHemp, kreeg voor twee ton de opdracht het vrouwen-EK op te zetten. Alsof er bij de bijna failliete NeVoBo geld over de balk te gooien valt.

Verrips en haar sector kregen de laatste weken nog wat trappen na. Maar vermeldenswaard blijft dat het hoofdbestuur nimmer zo snel handelde als bij het opruimen van de sector Top. Binnen een week hadden de twee uitgesloten VTV-afgevaardigden, Woldhuis en Schermer, al een brief binnen waarin hun werd voorgesteld op korte termijn afscheid te nemen.

Verrips was nog slechts hoofd van een gehalveerde sector. Ze lag bovendien overhoop met het bestuur omdat ze een brief had gestuurd aan de haar opgedrongen klankbordgroep. 'In een sfeer van collegiaal bestuur op zijn minst wat vreemd', schreef Van Zwieten aan zijn districtsvoorzitters. Achterbaks zouden zijn medebestuursleden Verrips hebben gevonden.

Diezelfde bestuursleden zeiden Verrips onder vier ogen haar bezwaren te delen, maar in de vergaderingen hielden ze hun mond. Verrips schetste vorige maand in haar afscheidsbrief de nieuwe situatie: 'Vroeger werd eerlijk gezegd dat je er niets mee te maken had en dat het door het dagelijks bestuur wel geregeld zou worden. Nu had men de mond vol van collegiaal besturen, maar we werden telkens (toevallig?) weer verrast door de ontwikkelingen. (..) Het resultaat was uiteindelijk hetzelfde: een kleine groep in het hoofdbestuur deed precies wat ze wilde.'

Haar bestuurscollega De Ruiter schreef: 'Het hoofdbestuur bepaalt zonder te luisteren en te overleggen, gaat zijn eigen weg. Je mag geen kritiek leveren en als je lastig bent, word je uitgerangeerd. De democratie binnen de NeVoBo is ver te zoeken.'

Van Zwieten kan op de bondsraad van 11 maart zijn positie redden wanneer hij met een groot pak geld van een sponsor aankomt. Dit zal meer moeten zijn dan de loze belofte van eind november waarmee hij toen iedereen achter de oprichting van de stichting Top kreeg.

Bij het definitief strikken van die lang begeerde sponsor - het contract moet maar ter plekke worden getekend - komt overigens nog een leuke kwestie aan de orde. Het gewenste sponsormiljoen (twee Amerikaanse bedrijven zijn in de markt) zal naar de stichting gaan. Zoals de meestal rood staande NeVoBo ook een miljoen dient te reserveren voor diezelfde stichting.

Maar hoe moet ooit de financieel netelige situatie van de NeVoBo worden opgelost, nu de grote geldstroom rond de nationale teams via de stichting gaat lopen? Penningmeester Dadema dacht vorig jaar nog aan de honderdduizenden dollars aan winstpremies uit de World League. Dat geld kwam er toen door een tegenvallende WVL-eindronde niet.

Over misrekenen gesproken: de bond hield in zijn begroting voor 1995 rekening met een Super Four in Japan. Dat toernooi bleek niet eens op de agenda te staan.

John Volkers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden