Schooluitval ook in mbo steeds beter aangepakt

Het aantal jongeren dat hun school niet afmaakt is voor het tiende opeenvolgende jaar afgenomen.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER STERRE LINDHOUT

AMSTERDAM - Vorig schooljaar verlieten ruim 36 duizend leerlingen het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs zonder diploma. Dat is 2,7 procent van het totaal van 1,3 miljoen leerlingen. Dat maakte minister van onderwijs Jet Bussemaker woensdag bekend.

Het kabinet wil dat het aantal voortijdig schoolverlaters in 2016 is teruggedrongen tot maximaal 25 duizend. Het ministerie, scholen en gemeenten spraken dat vijf jaar geleden af in het convenant 'Aanval op schooluitval'. Vorig jaar stelde de toenmalige minister van Onderwijs, Marja van Bijsterveld, dat dit streven niet realistisch was. Maar haar opvolgster hield de doelstelling aan, hoewel die op het huidige tempo niet zal worden gehaald.

In het voortgezet onderwijs schommelt het uitvalpercentage al jaren rond de 1 procent. De winst werd dus voornamelijk geboekt op het mbo. Daar zakte het aantal schoolverlaters dit jaar voor het eerst onder de 7 procent.

Het ministerie maakt jaarlijks met elke onderwijsinstelling afzonderlijk 'resultaatafspraken' over het aantal uitvallers. Halen scholen die doelstellingen, dan krijgen ze een prestatiesubsidie. Halen ze de afspraken niet, dan krijgen ze geen subsidie, of slechts een deel.

Die aanpak werkt, concludeert het ministerie. Net als het openbaar maken van de uitvalpercentages per school. 'Scholen en gemeenten verdienen een compliment voor dit mooie resultaat', zegt Bussemaker.

Op roc West-Brabant daalde de uitval in zes jaar met ruim 35 procent. 'Dat was vooral een kwestie van mentaliteitsverandering', zegt Herman Pranger, projectleider schooluitval. 'Vroeger werd het logisch gevonden dat een groot aantal leerlingen afviel, vooral in het eerste jaar. Nu is het: zoveel mogelijk leerlingen moeten de eindstreep halen.'

De school heeft een dicht net geweven van maatregelen om de leerlingen binnenboord te houden: afdelingsleiders moeten zich elk half jaar tegenover Pranger verantwoorden over het rendement van hun afdeling. Een speciaal aangestelde poortwachter onderzoekt de oorzaak van elke afgehaakte leerling en wat docenten hadden kunnen doen om dat te voorkomen.

Dat het roc West-Brabant de doelstelling voor dit jaar, een daling van 40 procent, niet haalde, ligt volgens Pranger aan de leerlingen die ouder zijn dan 18 jaar. 'Dan lonkt de arbeidsmarkt en omdat ze niet meer leerplichtig zijn kunnen we als school weinig doen om ze binnen te houden.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden