Schoolstrijd

Leraren en lessen komen er in films vaak ongeloofwaardig vanaf. Meestal duurt een les hoogstens vijf minuten, en docenten zijn vrijwel altijd zo inspirerend, charmant en eigenzinnig dat ze zelfs de meest helse horde pubers gedwee aan het luisteren krijgen. Een verademing dus, dat Entre les murs het anders doet. Nog steeds is de film slechts een vogelvlucht door het curriculum van leraar Frans François Marin, aangezien regisseur Cantet een vol schooljaar voorbij laat gaan in dik twee uur tijd.


En toch heb je het gevoel complete spreekbeurten, grammatica-oefeningen en talloze vlijmscherpe discussies tussen leraar en klas bij te wonen - inderdaad, alsof je zelf in een van die lesbanken zit, in deze multiculturele school in het 20ste arrondissement van Parijs.


Anders dan de meeste filmleraren weet Marin lang niet altijd de juiste snaar te raken, hoe goed hij het met zijn leerlingen ook voor heeft. Sterker nog, herhaaldelijk slaat hij de plank flink mis als hij de klas tot rede probeert te brengen, of laat hij zich door zijn eigen emoties meeslepen waar hij juist met koel hoofd boven alles zou moeten staan. Wat een wonderlijk spel van feit en fictie, als je bedenkt dat hoofdrolspeler François Bégaudeau eigenlijk zichzelf vertolkt, in deze volmaakte bewerking van zijn gelijknamige roman.


Ook de kinderen spelen grotendeels zichzelf; Cantet (L'emploi du temps) stond veel improvisatie toe, met het los uit de pols gevoerd camerawerk dat zich graag laat leiden door de springerige, en toch ook vlijmscherpe gesprekken. Hoe precies en gepolijst de regie en montage eigenlijk zijn, laat zich nog het makkelijkst aflezen aan het gemak waarmee de film van het ene seizoen in het andere glijdt en lange klas-scènes steeds precies op tijd afwisselt met een adempauze op het speelplein. Op het filmfestival van Cannes 2008 onverwacht maar terecht bekroond met de Gouden Palm.


ENTRE LES MURS

(Laurent Cantet, 2008)


Arte, 20.15-22.20 uur.


Tiger Bay

(James Lee Thompson, 1959) Even ging het voortvarend met de carrière van kindster Hayley Mills, die debuteerde in deze misdaadfilm van de degelijke Hollywoodregisseur James Lee Thompson, die een paar jaar later Cape Fear zou maken. Ze zou erna optreden in een paar Disneyfilms, maar daarna verdween ze toch vrij snel in de betrekkelijke anonimiteit. Haar optreden in Tiger Bay staat nochtans als een huis. Daarin is ze als 12-jarige getuige van hoe een zeeman zijn geliefde vermoordt. Tijdens en rond de politieverhoren ontstaat een intrigerend psychologisch spel. Mills won er in Berlijn een Zilveren Beer mee.


BBC 2, 12.00-13.45 uur.


Snakes on a Plane

(David R. Ellis, 2008) Het destijds op internet flink gehypte Snakes on a Plane brengt wat hij belooft: veel actie, veel slangen, veel schrikeffecten, en een vliegtuig dat met de nodige moeite toch nog zijn bestemming bereikt. Het vliegtuig is op weg van Hawaï naar Los Angeles, en de giftige slangen zijn aan boord gebracht door een crimineel die wil voorkomen dat één van de passagiers tegen hem zal getuigen in een moordzaak. FBI-agent Flynn, met gevoel voor understatement gespeeld door Samuel Jackson, is de redder in nood die de monsters een lesje leert, in een bizarre finale waarin schaamteloos reclame wordt gemaakt voor playstation. De voorbarig toebedeelde cultstatus houdt geen stand; Snakes on a Plane is niets meer of minder dan een goed uitgevoerde B-film.


RTL 7, 23.15-01.20 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden