Schoolstraat

Schoolstraat Wolvega. Begint bij Tjerk Hiddestraat, eindigt bij Kerkstraat. Nummers 1-30. Tweerichtingsverkeer. Dorpsschool (andere bestemming)...

Net om de hoek ligt de Raadhuisstraat. De zijstraat heet Schooldwarsstraat en komt uit in de Pastoriestraat. Voor zichzelf spreekt de Kerkstraat, net als het Kerkplein. Allemaal gedegen ouderwetse straatnamen.

Maar wat te denken van het raadselachtige Achtpilarenplein? En van de intrigerende Schonegevelstraat die even verderop ligt?

Dansdomein Drenth op nummer 28 is aangesloten bij de Nederlandsche Bond van Dansleeraren, een naam die merkbaar ouder is dan het gebouw zelf. De dansleraar laat geen enkel misverstand bestaan: hij is erkend dansleraar, maakt deel uit van de koninklijk goedgekeurde NBD, is erkend trainer, is aangesloten bij NOCNSF, is lid van de Nederlandse Algemene Danssportbond en heeft acht 'diploma's' (vanaf 1992) voor het raam hangen. Eurpoint Beveiligingen zorgt voor de beveiliging van het Dansdomein. Bij de voordeur van het woonhuis zitten twee (stenen) honden, een grote en een kleine, die een ijsmuts op hebben. Of is het toch een slaapmuts?

Op nummer 20 is een jongetje geboren. In de tuin torst een ooievaar in zijn bek een met pop gevulde luier. Om zijn nek zwieren blauwe ballonnen waarvan er eentje bijna is leeggelopen.

Ochtend in de Schoolstraat van Wolvega. Minstens vier borden geven aan dat er geparkeerd mag worden mits twee wielen zich op het trottoir bevinden. De straat is smal en recht en telt alleen maar kleinere huizen, net als de omliggende straten.

Dorps. Een beter woord schiet me niet zo gauw te binnen. Vriendelijk dorps.

Eens vormden de nummers 19 en 19a samen de Dorpsschool wat nog enigszins is af te lezen aan het gebouw en nog veel meer aan wat nu parkeerruimte is en vroeger speelplaats was. De toegang is verboden en - om geen misverstanden te laten bestaan - 'ivm vernieling' is het niet toegestaan op het plein te spelen. De huidige bewoners zijn een oefentherapeut Mensendieck en GCO Fryslân, wat staat voor Gemeenschappelijk Centrum Onderwijs. Het verleden is dus nog niet helemaal verloo-chend.

Naast de voordeur van nummer 13 zijn vier kunststoffen kandelaartjes aangebracht. De makelaar van nummer 9 hangt ónder de daklijst en wijst naar beneden, naar een dakpan met de familienaam, die in de voortuin op een groentekistje rust. Nummer vier (met voor het raam die niet kapot te krijgen 'Ik waak voor mijn baas') heeft een paarse voordeur en paarse kozijnen. Bij nummer twee groeien twee houten tulpen (binnen) uit de voordeur. En nummer 16 heeft zijn voortuin volgegooid met sierkolen en houtsnippers.

Bloemenschuur De Gele Lis woont op nummer 8 en verkoopt, zo te zien, vanaf de achterplaats.

Nummer 10 daarentegen verraadt op geen enkele manier zijn bezigheid: kennel Amorus. Het is er muisstil.

De kerkklok slaat elf uur. De straat blijft leeg. Alleen gaan hier en daar tersluiks de glasgordijntjes half omhoog of wat opzij om de indringer op te nemen.

De dakpan naast de deur van nummer 1 zegt 'Welkom'. Binnen is een verbouwing gaande onder aanvoering van het Bouw- en Adviesbureau dat ook 'klein timmerwerk doet'.

De schuur van een doorweekte achtertuin-met-berk draagt het nummer 31. Maar die hoort thuis in de Tjerk Hiddesstraat. Zoals nummer 5 in de Schooldwarsstraat thuis hoort in de Schoolstraat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden