Schoolstraat

Schoolstraat Bedum. Begint bij Grote Straat en Boterdiep, eindigt bij Waldadrift. Nummers 1-59. Tweerichtingsverkeer. Lagere School met de Bijbel...

Frans van Schoonderwalt

Primigenius heet de garage van nummer 29, eigenaar ook van een levensboom boven de voordeur en van de dekbedden die uit een bovenraam hangen. Primigenius? Ik denk aan prehistorie en mammoeten, maar achter de naam blijkt een antiekzaak schuil te gaan.

Wie in donkere tijden wat steun zoekt, kan terecht bij een granieten monumentje, met slechts vier regels tekst: 'Harmonie van leven, in oorlogstijd gebroken, richt het hart naar boven, hervindt het evenwicht.'

Begraafplaats is de naam van de bushalte, waarachter zich eerst een groot parkeerterrein uitstrekt ('Parkeren uitvaartcentrum') en vervolgens de begraafplaats zelf ('Verboden toegang voor kinderen beneden 16 en zonder geleide'; honden zijn er evenmin welkom). Er is één graf van de Oorlogsgravenstichting. Om het kerkhof loopt een brede sloot.

Vanaf de bushalte prijst zichzelf levensgroot een tweepersoons Soft Side waterbed aan, 'bekend van de tv', voor 995 gulden.

Het uitvaartcentrum ligt op nummer 55 temidden van veel groen.

Middag in de Schoolstraat van Bedum. Een kronkelende straat die zijn oorsprong vindt bij de drukte van de Grote Straat en het Boterdiep - met ophaalbrug De Gele Klap - en die geleidelijk wegvlucht in gazon, struikgewas en een enkele villa. Na het kerkhof zijn er nog maar twee woonhuizen, de nummers 57 en 59, waarvan 59 zijn dennenhaag aan het knippen is. Er hangt de scherpe lucht van verse dennentakken.

Aan de overkant schemert tussen het geboomte een nieuwbouwwijk.

Bij de bushalte Ommelanderdrift staan stangen waaraan fietsen zijn geketend. Drie zadels gaan schuil in een plastic zak. Op de grond ligt een vervuild aanplakbiljet van de Doetinchemmer Markthal, dat dus erg ver uit de koers is geraakt.

Het verzorgingscentrum dat eigenlijk aan de Professor Boermastraat ligt, is genoemd naar predikantsvrouw Alegunda Ilberi. Ze schreef gedichten 'voor de vromen en maakte gebruik van de tale Kanaäns'.

Ik heb de indruk dat hier voor de ingang dezelfde kunstenaar actief is geweest die ook aan het Boterdiep werkzaam was.

Hier een aantal uit stenen opgebouwde heuveltjes, als in elkaar gezakte bijenkorven, waarin twee vette varkens en twee kippen zijn verwerkt, aan de waterkant een stenen bijenkorf, met op de top afbeeldingen van een vrachtwagen, een schreeuwend iemand, en een jongen die een koe vasthoudt aan diens staart.

Een richtingwijzer, blauwe letters op gele ondergrond, verwijst naar een bedrijventerrein, naar een dierenartsenpraktijk, naar een trefcentrum en naar de thuiszorg Groningen.

'Geref. School' staat in steen gebeiteld boven de ingang van de School met de Bijbel, die in een uitbouw onderdak biedt aan peuterspeelzaal De Regenboog. De zandbak is afgedekt, de geel-rode glijbaan niet. Tegen de ramen hangen plakplaten van bloemen en vlinders.

Het carillon van het stadhuis op de hoek van Schoolstraat en Boterdiep speelt een intrigerend wijsje; intrigerend omdat het bekend voorkomt, maar niet te binnen wil schieten.

Zou het misschien het gemeentelied zijn, populair getoonzet?

'O, Bedum, de Wolden en Onderdendam! / Wat is het een zegen! / Dat 'k eens bij je kwam!' (2x).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden