Schoolstraat

Schoolstraat Opperdoes. Begint en eindigt bij Burg. Bierhagenlaan. Nummers 1-32. Tweerichtingsverkeer. Openbare lagere school Willem-Alexander (afgebroken)...

De plaatselijke VV speelt dit seizoen in de vierde klasse A van de zaterdagafdeling. Concurrenten zijn Asonia, Blokkers, Jong Hercules, Purmerend en West-Frisia. Op het reclamebord van de vrienden van de plaatselijke VV is nog plaats voor drie adverteerders. Het scorebord is al vergeven, aan bouwbedrijf Jan Putting.

Geknotte bomen omringen het voetbalveld.

De lantaarn aan het begin draagt het nummer 1407, die aan het einde is 1394 genummerd.

Tegen de drempel van nummer 1e ligt een keurig rijtje kiezelstenen als een walletje tegen eventuele wateroverlast.

'Huur niet te duur', waarschuwt een container bij het voetbalveld. En ook: 'Nederlandse grootste is ook nog eens de goedkoopste.' De naam is Bo-Rent.

Op de Fiat sportwagen die halverwege de straat staat geparkeerd, gaat onder de Nederlandse nummerplaat nog net zichtbaar een Californische schuil.

Ochtend in de Schoolstraat van Opperdoes. Het is doodstil - en blijft doodstil - in deze straat die eigenlijk veel meer een plein is. Die begint en eindigt in dezelfde straat - naar burgemeester Bierhagen genoemd - en tussen start en finish uitbolt tot een pleintje, volgestopt met gemeente-aanplant waaronder nogal wat wilde rozen.

Af en toe kwettert een vogel. De loomheid van een zomerse zondag drukt zwaar op de straat. De bewoners houden zich schuil of zijn massaal op pad. Er beweegt zelfs geen gordijntje om deze ongenode indringer gade te slaan. Alleen een doezelende poes op het gemeentegras houdt me in de gaten.

De huizen - jaren-vijftig-bouw - zijn bijna allemaal elkaars blauwdruk. Alleen de nummers 1 tot en met 1f vallen uit de toon; die zijn nog redelijk nieuw en vertonen alle trekken van aanleunwoninkjes met groene berghokdeuren, met rode, roze en groene kozijnen. Ze nemen de plaats in van de lagere school Willem-Alexander, gesloten in juni 1993, gefuseerd met de school van Twisk in augustus 1993 en afgebroken begin 1994.

Nummer 24a ligt wat achteraf, aan een pad dat naar de bijvelden van VV Opperdoes leidt, en naar een wetering, een gsm-mast en een spoorlijn. Daarachter strekt het land zich uit tot de horizon, begroeid met kool.

De fameuze Opperdoese Ronde (aardappel), een van de slechts vier regionale Nederlandse producten op de EG-lijst is niet te bekennen. (De drie andere zijn kazen: de Boeren-Leidse met sleutels, de Noord-Hollandse Edam en de Zuid-Hollandse Gouda.)

Nummer 24a krijgt een nieuw pannendak, op de stoep staat een betonmolen.

In de achtertuin van buurman 24 prijkt een windmolen. 'Niet parkeren, uitrit', staat op het tuinhek geschreven. Het hek geeft toegang tot een tuintje dat ternauwernood een auto kan bevatten. De kruiwagen die er staat, heeft alle ruimte.

Vier schommels, twee wippen, een glijbaantje en een prullenmand vormen samen naast het voetbalveld een speeltuintje. Geen kind te bekennen.

Op het dak van nummer 26 zit een kraai. Doodstil.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden